poruka vladi

[FOTO] Poduzetnici jedinstveni: Tražimo oslobođenje od plaćanja svih obveza za vrijeme lockdowna!

26.11.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i drugih ugostiteljskih udruženja na konferenciji za medije komentirali su nove epidemiološke mjere koje je danas predstavio premijer Andrej Plenković. Traže oslobođenje od plaćanja svih obveza za vrijeme nove zabrane rada ugostiteljima

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio nove mjere za borbu protiv epidemije, kojima se, između ostalog, do 21. prosinca zatvaraju svi ugostiteljski objekti, predstavnici HUP-a i drugih ugostiteljskih udruženja održali su konferenciju za medije.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak je kazao da se vladajući neće zadužiti da isplate ugostitelje jer u tom slučaju, kaže, ne bi mogli uvesti euro, prenosi Dnevnik.hr.

"COVID krediti su bili dobra mjera, ali se čekalo predugo, do šest mjeseci, a to nije rješenje. MI ne možemo čekati 6 mjeseci bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita", rekao je Medak.

Prvi model obeštećenja kojeg predlažu poslodavci je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

  • Smanjenje PDV-a na 5% na period od tri godine te dugoročno na 13% za sve ugostitelje
  • Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4.000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1.5.2021.)
  • Obeštećenje od 10 eura po m2 prostora za trošak najma
  • Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdown-u)

"Tražimo oslobođenje od svih obveza za vrijeme trajanja lockdowna, znači najam i plaćanja režija", rekao je Medak i poručio da se treba smanjiti i PDV.

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas pita se kako to da se zatvaraju teretane i kasina, ali ne i crkve.

"Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grijalice i prostor vani mogle bi naći modalitet rada. Privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje. Nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin", rekao je Hrvoje Bujas.

  • +7
Predstavnici HUP-a na konferenciji za medije komentirali nove epidemiološke mjere Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

''Nisu poslodavci iz privatnog sektora građani drugog reda. Kao što je netko rekao – no way'', poručio je Bujas.

''Dok neki imaju plaće radili ili ne radili, nas i naše radnike se stavlja na socijalnu skrb. Zato tražimo adekvatne mjere. Bit će sutra sastanak na koji će doći i predstavnici. Nadam se da ćemo nakon sastanka izaći s osmijehom na licu, ne zbog nas, nego zbog radnika u privatnom sektoru kako bi znali da nisu ostavljeni na cjedilu'', poručuje Bujas.

Matija Habljak/PIXSELL

Kažu da se ne može dokaziti da je bilo koji ugostiteljski objekt bio žarište zaraze i poručuju da se treba smisliti adekvatne mjere koje će biti učinkovite.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

  • Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50% od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa.
  • Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdown-a na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta …)
  • Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za novih rezervi kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed Covid krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV- a)
  • Oslobođenje od parafiskalnih nameta - kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, kaže da su njihovi zahtjevi racionalni te da su konkurentne zemlje u ovom sektoru već predvidjele takve mjere.

"Žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja.

Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere", rekao je Zorić i poručio da je nacionalno mentalno zdravlje ugroženo.