izbrisao hzzo

Trudnice i invalidi izgubili zdravstveno osiguranje. Stvar je na Ustavnom sudu

05.04.2024 u 17:17

Bionic
Reading

HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika provedenoj krajem lipnja 2023. godine s popisa obrisao oko 106.000 osiguranika, a zdravstveni budžet temeljem toga na godišnjoj razini bi trebao uštedjeti više od 30 milijuna eura

Iako je pothvat, tvrdilo se, bio motiviran velikim brojem građana koji su bespravno koristili zdravstveno osiguranje HZZO-a i nakon što su se odselili iz Hrvatske, pokazalo se da su bez zdravstvenog osiguranja ostale ranjive skupine građana koji žive u Hrvatskoj: rodilje, invalidi i teški kronički bolesnici, piše Novi list.

Ured pučke pravobraniteljice Ustavnom je sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenom osiguranju temeljem kojeg je 'čišćenje' provedeno, a u godišnjem izvješću za 2023. godinu objavili su pritužbe brojnih građana koje ukazuju na apsurdnost cijele akcije HZZO-a u kojoj su dobrim dijelom stradali – nevini.

Ured pučke pravobraniteljice primio je stotinjak pritužbi, a HZZO više od tisuću. Na prijedlog pučke pravobraniteljice i drugih podnositelja tužbe, Ustavni sud razmatra sporne odredbe Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje bi se, u slučaju uvažavanja tužbe, mogle poništiti.

'Na predmetu se intenzivno radi, no u ovom trenutku nije moguće predvidjeti kada bi Ustavni sud mogao donijeti odluku u tom predmetu', poručili su za Novi list iz Ustavnog suda.