MINISTRICA U BRUXELLESU

Tramišak: Sva sredstva potrošena, EU novac za izbjeglice u Hrvatskoj tek nakon ljeta

18.03.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Hrvatska će tek nakon ljeta imati na raspolaganju novac iz europskih fondova za zbrinjavanje oko 7200 izbjeglica iz Ukrajine jer su sva sredstva za razdoblje od 2014. do 2020. potrošena, rekla je u petak hrvatska ministrica fondova Europske unije Nataša Tramišak

Europska unija je donijela uredbu CARE koja omogućuje transfer novca odobrenog od 2014. do 2020. kako bi se pomoglo državama članicama u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine.

Novac bi išao za njihovo stambeno zbrinjavanje, zdravstveno osiguranje te odlazak u škole i na fakultete.

No, Tramiščak kaže da je Hrvatska, kao i još neke članice, ugovorila više novca iz kohezijske politike nego što joj je bilo na raspolaganju.

"Sredstva iz stare perspektive više nemamo na raspolaganju da ih relociramo putem ovog novog instrumenta", rekla je Tramišak novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovala na 8. Kohezijskom forumu.

"Podržavamo inicijativu (da se kohezijskom politikom pomogne izbjeglicama) te očekujemo da ćemo što prije početi koristiti novu financijsku perspektivu i tako u okviru nje pronaći sredstva za pomoć izbjeglicama koje dolaze u Hrvatsku", dodala je.

Hrvatska do kraja ožujka namjerava pripremiti dokument s popisom sektora koje želi financirati u tom novom razdoblju nakon čega se čeka odobrenje Europske komisije. Ono bi moglo uslijediti u razdoblju između srpnja i rujna, pa će tek tada korisnici u Hrvatskoj moći tražiti sredstva.

  • +12
Djeca izbjeglice iz Ukrajine odlaze u zoološki vrt u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, kohezijskom politikom nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a. Prethodno financijsko razdoblje u kojem je 27 zemalja povlačilo novac iz europskih fondova u tu svrhu je završilo, a novo od 2021. do 2027. godine još nije počelo.

Hrvatska iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda može povući 6,3 milijarde eura a iz Europskig socijalnog fonda oko 2 milijarde eura.

Ruska invazija na Ukrajinu započeta 24. veljače natjerala je stotine tisuća Ukrajinaca u bijeg i progonstvo. Premda ih se oko 1,7 milijuna nalazi u susjednoj Poljskoj, sve ih više tražo novi dom u drugim zemaljama EU-a što povećava pritisak na nacionalne proračune.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Europski povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit rekao je u četvrtak na Kohezijskom forumu kako Europska komisija "želi integrirati te izbjeglice u tržište rada", u sklopu čega "potiče države" bi ih obuče i doškoluju.

"Tu će ulogu odigrati najviše Europski socijalni fond budemo li koristili europska sredstva", rekla je Tramišak. "Ali koristit ćemo i nacionalna sredstva. Potrebno je pružiti svu financijsku pomoć izbjeglicama da im se daju nova znanja i kompetencije, da se djeca upisuju u škole i fakultete. To je način da se pobrinemo za izbjeglice", dodala je.

Tramišak vjeruje da njihovo uključivanje u tržište rada neće biti teško.

"Za slične poslove koje su radili u Ukrajini postoji potražnja u Hrvatskoj, pa vjerujem da će se brzo i lako snaći u Hrvatskoj", rekla je.

Hrvatska je potrošila ranije dobiveni novac iz Europskog socijalnog fonda.

"Imali smo tada vrlo važan projekt 'Zaželi' putem kojeg je puno sredstava bilo usmjereno u osiguravanje radnih mjesta u Hrvatskoj, prvenstveno za žene ruralnim područjima, pa je socijalni fond potrošen", rekla je Tramišak dodavši da sada očekuje zeleno svjetlo Europske komisije za korištenje novca iz novog razdoblja.