REPORTAŽA IZ SPLITA

Tragom dramatične priče o egzodusu liječnika, otišli smo u splitsku bolnicu - i nemalo se iznenadili

06.06.2018 u 10:00

Bionic
Reading

U splitsku bolnicu reporteri tportala navratili su tragom nevjerojatne vijesti da se 'na natječaj za raspisane liječničke specijalizacije ne javlja doslovno nitko', odnosno da ondje nitko ne želi raditi. Otišli smo s potpuno suprotnim dojmom: Specijalizacije, naravno, idu k'o blesave, a problem postoji jedino s dovođenjem liječnika specijalista, i to isključivo u deficitarnim strukama poput anesteziologa i radiologa. Njih ne nedostaje samo u Splitu i ne samo u Hrvatskoj, nego doslovno u cijeloj Europi

Jedna od najvećih hrvatskih bolnica, jedina u Dalmaciji koja ima status kliničkog bolničkog centra, tako je dospjela u fokus javnosti zbog nespretno sročenog članka u kojemu su pomiješani specijalisti i specijalizanti; razlika je, ako ćemo govoriti terminima razumljivima običnom laiku, jednaka onoj između majstora i šegrta. Ovi drugi, naime, tek imaju proći pet godina obuke i prakse kako bi stekli titulu prvih. I po ugovoru ostaju raditi u bolnici još najmanje pet godina nakon toga.

'Da, u ovom trenutku nam nedostaje specijalista, prije svega anesteziologije i radiologije, i natječaj za šest radnih mjesta konstantno je otvoren. S druge strane, specijalizacije ćemo sasvim sigurno popuniti bez problema i kamo sreće da ih se prije pet ili deset godina raspisivalo dovoljno, odnosno da se planiralo sustavnije i dugoročnije. Danas ne bismo imali ovakvu rupu u kadru', pojašnjava za tportal dr. Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

U dvije godine otišao jedan liječnik

Ova bolnica svoj mladi kadar popunjavala je u posljednjih godinu i pol, dobivši novih 110 specijalizanata, a u ovoj turi pripast će joj 78 od ukupno 132 raspisane specijalizacije za Splitsko-dalmatinsku županiju. Ostatak odlazi u Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu.

  • +24
Bolnica u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Dakako da splitskoj bolnici i dalje nedostaje kadra: u odnosu na druge ovakve ustanove u državi, ovdje radi najmanje liječnika i medicinskih sestara po glavi pacijenata i broju kreveta, a velik broj njih odrađuje ogroman broj prekovremenih sati - čak i više od zakonski dopuštenog - kako bi sustav normalno funkcionirao. Njoj gravitira preko milijun stanovnika Dalmacije i Hercegovine i višestruko više turista koji svake godine posjete ovo područje - no, s druge strane, ima splitski KBC i svoje prednosti.

>> Paladino nije jedini: Poplava liječnika koji u mirovini rade po bolnicama, evo i zašto

Meštrović nam je iznio podatak koji je zvučao nestvarno, pa smo zamolili da ga dva puta provjeri, a nakon konzultacija sa suradnicima potvrdio je:

'U posljednje dvije godine u inozemstvo nam je otišao jedan jedini liječnik. Svi koji su ostali ne rade ništa manje od svojih kolega u drugim gradovima i državama, no očito im je poticajna činjenica da ovdje rade u instituciji koja je de facto na razini sveučilišne bolnice i da je kvaliteta života u Splitu na vrhunskoj razini. Za svoju bolnicu oni su vezani, odgovorni su, a zbilja ni ne postoje razlozi za odlazak jer im je perspektiva ovdje sjajna', kazao nam je dr. Meštrović.

Reporteri tportala potom su posjetili dva bolnička odjela, u kojima je deficit kadra danas najočitiji: anesteziologiju i radiologiju. Ondje padaju s nogu.

Imaju samo jedan 'magnet' star točno 11 godina

'Već godinama nastojimo ugurati dvije litre tekućine u bocu od litre, no teško ćemo ovako moći dalje. Osim pet radnih dana, u kojima se radi u dvije smjene, liječnici rade i subotama, imaju po četiri ili pet dežurstava mjesečno, a oko Nove godine u mirovinu je otišlo još sedam radiologa koji su bili zaposleni na pola radnog vremena', otkriva predstojnik ove klinike, dr. Krešimir Dolić.

'Trenutno se dobro planira i možemo biti sigurni da ćemo s novim specijalizantima doći u suficit, no to će se dogoditi tek negdje 2023. godine. Dotad, morat ćemo se nekako snaći, a zaista je problem to da specijalisti ove struke naprosto ne postoje na tržištu i da je kadrovski deficitaran čak i Dom zdravlja, što nam automatski povećava opseg posla', objašnjava dr. Dolić.

Dodatni problem predstavlja nedostatak opreme: KBC Split posjeduje tek jedan 'magnet' star točno 11 godina, a ove jeseni očekuje drugi. Za usporedbu, u zagrebačkim javnim bolnicama, kojima gravitira približno jednak broj stanovnika, nalazi ih se točno jedanaest.

>> Predivna je njihova moć kada život visi o niti, jeziva kada je zloupotrijebe

'Zašto nema anesteziologa? Zato što je specijalizacija teška, posao naporan, a plaća vjerojatno još uvijek nije dovoljno poticajna. To nije problem samo Hrvatske, dapače nestašica vlada u cijeloj Europi i svijetu, izuzev eventualno SAD-a', nadovezuje se predstojnik Klinike za anesteziologiju, dr. Nenad Karanović.

Razmišljali o anesteziolozima iz Ukrajine, ali...

U splitskom KBC-u trenutno imaju 40 specijalista anesteziologa i trajno je otvoren natječaj za zapošljavanje novih, no to je onaj na koji se nitko ne javlja. Imaju i 28 specijalizanata i upravo ovih dana primaju petero novih; nastojat će držati taj ritam kako se jednom u budućnosti ne bi dogodio nagli odljev ljudi u mirovinu i ponovno osiromašenje kadra. Malo ih je, pogotovo jer su svojim poslom vezani za gotovo svaki bolnički odjel, a pored toga imaju obvezu držanja triju stacionarnih timova u rodilištu te na Firulama i Križinama.

'Postojala je ideja privlačenja anesteziologa iz Ukrajine, no specijalizacija ondje traje znatno kraće nego kod nas i nisam siguran koliko je to izvedivo. Liječnici iz bližeg susjedstva pak još uvijek radije odabiru zemlje zapadnije od Slovenije', priznaje dr. Karanović.

Oni rijetki koji su ipak odabrali Split, hvale se ovdje, i ne pomišljaju napustiti ga.