udar dronom

Tko je Kasem Sulejmani? Dječak sa sela koji je postao moćniji od iranskog predsjednika

03.01.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Moćnog generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika postrojbi Kuds u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u napadu dronom u Iraku

Sulejmani je bio arhitekt širenja iranskog utjecaja izvan granica te zemlje već gotovo tri desetljeća. Zapovjednik je postrojbi Kuds. U Iranu postoji paralelni sigurnosni sustav. Osim regularne vojske i drugih sigurnosnih tijela pod izravnom kontrolom vrhovnog vjerskog iranskog vođe, u ovom trenutku ajatolaha Alija Hamneija, nalazi se Iranska revolucionarna garda, čiji su ogranak postrojbe Kuds. Zapovjednik je moćniji čovjek od predsjednika koji upravlja regularnom vojskom.

Kuds je formacija kojoj su u opisu posla obavještajni rad, specijalne vojne operacije, kao i politička akcija kada je to nužno da bi se zaštitila Islamska Republika Iran. Ime Kuds u prijevodu znači Jeruzalem, a šalje poruku da im je krajnji cilj povratak toga grada u muslimanske ruke i uništenje Izraela.

General Sulejmani zauzimao je važno mjesto u iranskom režimu i u zemlji ga smatraju nacionalnim junakom.

Na mjesto zapovjednika brigada Kuds Sulejmani je došao krajem devedesetih i o sebi je uspio izgraditi mit kao o vještom operativcu čije se ime izgovara sa strahopoštovanjem.

Sulejmani je jedan od prvoboraca Islamske revolucije, kojom je stvorena današnja teokratska republika. Aktivno je sudjelovao u rušenju šaha, a siromašnog je seoskog porijekla pa se kroz vojnu hijerarhiju probijao hrabrošću i odvažnošću, posebno tijekom krvavog Iračko-iranskog rata. Kuds je preuzeo prije više od 20 godina i od tada ga pretvorio u zavidnu organizaciju čiji agenti razasuti po svijetu štite interese Islamske Republike. Iranskim novcem financiraju se šijitski borci od Afganistana, preko Jemena, Iraka do Libanona i palestinskih okupiranih područja.

  • +8
Kasem Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U posljednje vrijeme Iran se snažno angažirao u sukobima u Iraku i Siriji.

U Siriji je stao na stranu svoga saveznika, diktatora Bašara al Asada koji je u početku rata gubio bitku za bitkom od pobunjenika, u čijim su snagama dominirali suniti, financirani petrodolarima 'dobročinitelja' iz zemalja Zaljeva.

Rat u Siriji za Iran je bio ključan jer ako izgube Siriju, smatraju da neće moći zadržati Teheran. Iranske postrojbe uz pomoć Rusije uspjele su pomoći Asadu da preokrene rat, ali uz velike žrtve.

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Isto se dogodilo i u Iraku, u kojem je Iran zahvaljujući brojnoj šijitskoj populaciji snažno proširio svoj utjecaj. Postrojbe narodne mobilizacije (PMU), koje su pod kontrolom Teherana, odigrale su značajnu ulogu u slamanju Islamske države u toj zemlji. No velik utjecaj koji imaju u Iraku remeti američke planove u toj zemlji pa su odlučili ukloniti Sulejmanija.

Njegovo ubojstvo vjerojatno će opet pokrenuti spiralu nasilja na Bliskom istoku.