pada nezaposlenost

Tko će obnavljati Zagreb i Banovinu? Nedostajat će 20.000 građevinaca: 'Tražit ćemo ih po Indiji, Bangladešu, Nepalu, Ukrajini'

19.03.2021 u 22:10

Bionic
Reading

I dok je sezonske radnike u turizmu još i moguće naći, potpuna nestašica vlada u građevinskom sektoru. Iz HGK procjenjuju da će uz obnovu Zagreba i Banovine u ovoj godini nedostajati 20 tisuća građevinskih radnika

Poslodavci u građevini teže bi mogli doći do radnika za razliku od onih iz turističkog sektora.

'Kvalitetni radnici su zbilja otišli van. Ta zanimanja nismo prikazali dovoljno atraktivnima tako da u Hrvatskoj kroz strukovne škole nemate preveliki broj djece koji se školuju za ta zanimanja', kaže Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet za RTL Danas.

A što neće Hrvati, radit će stranci. Iz zemalja u okruženju odakle je Hrvatska tradicionalno crpila radnu snagu radnici su otišli za iseljenim Hrvatima na zapad. Sad se traži na drugim tržištima jer kvote su potpuno ukinute.

'A sad je tražimo po Indiji, po Bangladešu, po Nepalu, Ukrajini. Tražimo je gdje god je možemo naći', kaže Čagalj.

Od početka godine nezaposlenost pada. Siječanj smo zaključili s više od 165 tisuća nezaposlenih, a danas ih je tek nešto više od 157 tisuća. U prva dva mjeseca prijavljeno je 32 tisuće slobodnih radnih mjesta - najviše ugostiteljskih djelatnika - konobara, kuhara i čistača.

  • +8
Petrinja dva i pol mjeseca nakon razornog potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Takva kretanja u godini izazovnoj i za radnike i za poslodavce, Vlada smatra vlastitim uspjehom. Mjere za očuvanje radnih mjesta su zaustavile masovne otkaze, kaže ministar rada, a Vlada će i dalje pomagati.

'Sada ćemo kroz nekoliko dana vidjeti na koji način će se epidemiološke mjere, odnosno na koji način će se epidemija kretati među našim građanima i nakon toga ćemo objaviti što dalje planiramo i na koji način će biti komplementarne mjere', kazao je ministar rada, HDZ-ovac Josip Aladrović.