UPITNA PRIRODA STVARI

Titov sef otvoren, sadržaj ostaje tajan

11.04.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Srpska Državna komisija otvorila je sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsjedništvo SFRJ-a pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, pišu Novosti. Ni dalje se, međutim, ne zna kakav je njihov sadržaj, jer je objava popisa stvari odgođena za idućih desetak dana

Tročlana državna komisija u srijedu je u ime predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, nakon više od tri desetljeća, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita.

Što je delegacija otkrila, ostat će tajna idućih desetak dana, dok se ne utvrdi 'priroda nađenih stvari'.

Do otvaranja sefa došlo je na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika. Sud je krajem prošle godine uputio zahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.

Prema jednoj verziji, nakon Titove smrti popisano je 14 vreća sa stvarima, među kojima su bila vrijedna ulja na platnu, naslijeđe srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, riječ je o 11 vreća sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim plaćama i autorskim honorarima, pišu Novosti.