NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Švercerima amfetamina 32 godine zatvora

28.01.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Trojica optuženih za krijumčarenje više od 800 kilograma kokainske otopine i kemikalije za proizvodnju amfetamina iz Kolumbije i Indije Ivan Rukavina, Darko Šiptar i nedostupni kanadski državljanin Ivan Knezović nepravomoćno su danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđena na ukupno 32 godine zatvora

Prvooptuženi hrvatsko-kanadski državljanin Rukavina (41), koji je priznao krivnju i pokajao se, kažnjen je s 11 godina zatvora, drugooptuženi Šiptar s 12, a Knezović, kojemu se sudilo u odsutnosti, devet godina.

Presudu je Šiptar dočekao s podsmijehom, na što ga je sutkinja Ivana Kršul upitala: "Smiješno?", a on odgovorio "žalosno".

Rukavina i Šiptar proglašeni su krivima za krijumčarenje 381 kilograma kokainske otopine iz Kolumbije te 421 kilograma norephedrina, kemikalije za proizvodnju amfetamina koju su od nepoznate osobe zvane Majki nabavili u Indiji i organizirali prebacivanje u Kanadu. Ondje je dvije pošiljke čekao trećeoptuženi Knezović

Kokainsku otopinu i norephedrin pokušali su prokrijumčariti skrivene u preši za papir i tokarskim strojevima koji su, preko Rukavinine tvrtke CNC Vector, brodskim kontejnerima dovezeni u riječku luku i koparsku luku u Sloveniji.

Krijumčarski lanac otkriven je kad je slovenska policija u lipnju 2008. u koparskoj luci u preši za papir otkrila i zaplijenila 381 kilogram kokainske otopine. Kontejner je pod nadzorom policije pušten da dođe do Zagreba, gdje ga je dočekao Rukavina kojega je policija prisluškivala. Vidjevši da u preši nema otopine, Rukavina je vidljivo uznemiren nazvao Šiptara i rekao da imaju problem jer u stroju "nema ulja". Obojica su potom uhićena i od tada su u pritvoru.

Policija je nakon toga otkrila i druga dva slučaja krijumčarenja 188 kilograma, a zatim i 233 kilograma norephedrina poslanih u Kanadu.