U NAJVEĆOJ TAJNOSTI

Sve o ruskom vjenčanju desetljeća: Kćer Putinova glasnogovornika udaje se za čečenskog poduzetnika, za goste rezervirali elitne resorte na Sardiniji po cijeni od 3000 eura za noć

04.08.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Ovih dana u velikoj se tajnosti priprema rusko vjenčanje desetljeća: Elizaveta Liza Peskova, 23-godišnja kći glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, udat će se za 33-godišnjeg čečenskog poduzetnika i partnera u restoranskom biznisu Ruslana Golbazova. Vjenčanje bi se trebalo dogoditi na Sardiniji, a za uzvanike su već rezervirani neki od najboljih hotela na tom talijanskom otoku u kojima sobe koštaju oko 3000 eura za noć

Pozivajući se na prijatelje obitelji Peskov koji su pozvani na vjenčanje, o ovom događaju izvještava Open Media, medijska platforma čiji osnivač je Mihail Hodorovski, ruski tajkun u egzilu i oštri kritičar Vladimira Putina.

Kad su se obratili Peskovu za potvrdu informacija o vjenčanju, glasnogovornik Kremlja je odgovorio da ne zna ništa o tome. 'Samo se nadam da ništa ne kriju od mene', zagonetno je odgovorio ponosni otac.

Na upit im nije odgovorila ni Ekaterina Solocinskaja, bivša supruga Peskova i Lizina majka. Ona se raspitala o mediju koji radi priču, a zatim obrisala oba svoja profila na Instagramu. O svemu šuti i Tatjana Navka, sadašnja Peskovljeva supruga.

Open Media 'po preporuci odvjetnika' nije htjela navesti točan datum vjenčanja koje će se dogoditi u kolovozu u mondenom ljetovalištu Porto Cervo na Sardiniji. No, pozivajući se na već spomenute uzvanike, pišu da su mladenci za goste rezervirali sobe u skupocjenim resortima Pitrizza i Calla di Volpe, gdje sobe koštaju oko 3000 eura, a potvrđeno im je da su sve sobe u kolovozu uistinu rezervirane.

Elisaveta Liza Peskova rođena je u Turskoj, gdje su se njezini roditelji upoznali tijekom studija Dmitrija Peskova na Institutu za azijske i afričke sudije. Lizina majka Ekaterina Solotinskaja tad je živjela u Istanbulu, gdje je njezin otac služio kao diplomat. Uz Lizu, roditelji imaju još dva sina koji žive u Parizu. Nakon razvoda, Peskov se oženio dvostrukom svjetskom prvakinjom u umjetničkom klizanjom Tatjanom Navkom, koja također pokazuje afinitet ka biznisu - uz svoj putujući show na ledu Navka suvlasnica je i rudnika rijetke ružičaste soli na Krimu i građevinske tvrtke.

O svojim bliskim vezama s Čečenijom Liza Peskova govorila je i u razgovoru za Forbes Izvor: Društvene mreže

Sama, pak, Liza, također je aktivna poslovna žena. Živi u Parizu, gdje je od svoje sedamnaeste godine stjecala iskustvo kao asistentica u prodaji u trgovini luksuznog modnog brenda Zadig & Voltaire. Kao pripravnica bila je angažirana i u dućanima Louis Vuittona, no nakon diplome na Fakultetu međunarodnih odnosa njezina poslovna karijera je eksplodirala.

Prvo se zaposlila kao asistentica u uredu ekstremno desnog europarlamentarca Aymerica Chaupradea, inače zastupnika stranke Nacionalno okupljanje na čijem je čelu Marine Le Pen, što je izazvalo popriličan bijes u europskim institucijama. Danas posjeduje dvije tvrtke za proizvodnju odjeće i reklamnu agenciju, a suvlasnica je i u restoranima svog budućeg supruga Ruslana Golbazova. U slobodno vrijeme je i predsjednica organizacije po imenu Zaklada za razvoj rusko-francuskih povijesnih inicijativa.

Golbazov, pak, potječe iz utjecajne obitelji koja je iz Čečenije 2008. pobjegla u Francusku. Tamošnje vlasti pokušale su ih deportirati u Poljsku, no pod utjecajem čečenske dijaspore popustili su i dali im dozvolu boravka zbog 'prijetnje smrću, reketom i otmicama' koje ih navodno čekaju u rodnoj Čečeniji. Golbazov je suvlasnik investicijske tvrtke Atlant koja je vlasnik tri restorana i tri kafića, a posjeduje i građevinsku tvrtku te tvrtku za prodaju dječjih igračaka. Nedavno se dao i u biznis s brzim COVID testovima.

Inače, Dmitrij Peskov čest je gost na Sardiniji, gdje sa sadašnjom suprugom rado provodi ljetovanja na skupocjenoj jahti Maltese Falcon, a prije nekoliko godina mu se na njoj pridružio i bivši talijanski premijer, tajkun Silvio Berlusconi. Pitanje svih pitanja je stoga - je li i Berlusconi pozvan na svadbu?