elizaveta peskova

Europarlamentarci zabrinuti jer kći Putinova glasnogovornika stažira u EU-u

26.02.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Neki su europarlamentarci izrazili zabrinutost pošto je ustanovljeno da Elizaveta Peskova, kći glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, stažira u uredu desno orijentiranog francuskog zastupnika u Europskom parlamentu Aymerica Chaupradea

Chauprade je rekao da je Elizaveta Peskova šestomjesečno stažiranje u njegovu uredu započela u studenome 2018. Ono završava krajem travnja.

Kolege zastupnici iz Europskog parlamenta prigovorili su da mlada stažistica ima pristup brojnim bazama podataka kao i važnim sastancima, no glasnogovornica parlamenta kaže da gospođa Peskova ima uvid isključivo u podatke dostupne javnosti.

Elizaveta (Liza) Peskova u Parizu studira pravo. Društveno je vrlo aktivna i popularna. Na Instagramu ima oko 78.000 sljedbenika.

U Francuskoj živi već nekoliko godina i ne bježi od politike. Prije dvije godine posjetila je brodogradilište na Krimu. Rusija je tu ukrajinsku regiju anektirala 2014. godine.

Nedavno je na društvenim mrežama objavila svoja zapažanja o francuskim prosvjedima 'žutih prsluka' te je pariške noćne scene usporedila s računalnom igrom 'Zombi apokalipsa'.

Stažiranje kod Chaupradea temelji se na ugovornom odnosu s parlamentarcem, a ne s tom europskom institucijom, rekla je glasnogovornica Parlamenta.

Njezin otac, Dmitrij Peskov, dugogodišnji je Putinov tajnik zadužen za komunikaciju s medijima.

Prošli je mjesec Peskov kritizirao EU zbog izricanja sankcija dvojici Rusa koji se smatraju odgovornima za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

Chauprade je bivši savjetnik za međunarodna pitanja čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, a poznat je i kao pristaša ruske aneksije Krima.

Potpredsjednik je kluba zastupnika Europe slobode i demokracije (ENF) koju vodi britanski političar Nigel Farage.