usporedba

Sukob lovaca: Treba li američki F-35 bježati od bliske borbe s ruskim Su-35?

16.11.2017 u 07:14

Bionic
Reading

Iako bi američki borbeni avioni F-35 trebali izbjegavati kontakte s ruskim lovcem Su-35, mnogo je razloga za usporedbu ovih visokotehnoloških zrakoplova koji nose isti numerički indeks. Što bi bilo kad bi se susrela ta dva napredna lovca, pozabavio se time portal Scout

Iako dosad nisu imali prilike se sresti u zraku, autori portala Scout pozabavili su se pretpostavkom što bi se dogodilo kad bi skupina od četiri američka lovca F-35 susrela skupinu od četiri ruska Su-35 u borbenoj situaciji.

U članku naslova 'Ruski Su-35 protiv američkog stealtha F-35: Tko pobjeđuje?' navodi se kako bi američki lovci spomenutog tipa promijenili pravac letenja i u pomoć pozvali lovce tipa F-22 i F-15C koji imaju primarni zadatak steći i održati superiornost u zraku. U slučaju bliskog kontakta, tvrde autori, pilotima F-35 bilo bi najbolje produžiti dalje.

Autori portala podsjećaju da ruski Su-35 još uvijek nije u potpunosti zrakoplov pete generacije, ali da predstavlja poprilično unaprijeđenu verziju pouzdanog ruskog lovca Su-27 koji je svoj prvi let imao još davne 1977. godine, a koji je tijekom godina dobio novu elektroniku, bolje motore i modificiranu strukturu trupa.     

'Su-35 može dostići brzinu od 2,25 maha na velikim visinama i 1,13 maha na razini mora, što je u rangu s američkim avionom pete generacije F-22 Raptor. S druge strane F-35 jedva može doseći 1,6 maha pod punim mlazom', navodi Scout.

Ruski Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Dok četiri aviona F-22 Raptor, koji krstare velikim supersoničnim brzinama u rijetkim slojevima atmosfere iznad 15 kilometara, mogu efikasno izabrati kad i gdje se boriti, skupina F-35, sporijih aviona koji lete na manjim visinama, mogla bi, ukoliko ne budu pažljivi, biti prisiljena reagirati na neprijateljske letjelice s boljim performansama', tvrde autori članka.  

Manje brzine znači manje energije za lansiranje raketa, što zauzvrat znači kraći opseg napada. Pritom se u članku ističe kako F-35 ne može nositi toliki broj raketa zrak-zrak kao F-22. Pored toga, F-35 u svojoj konfiguraciji ne nosi nijednu raketu AIM-9X koja ima znatno kraći domet i namijenjena je borbi u zraku.

  • +2
Američki F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rakete dugog dometa AIM-120 AMRAAM za F-35, sposobne za borbe izvan vidnog polja, također su podložne ometanju radiovalova.

Ukoliko je prisiljen na borbu u zraku, vrhunske vještine i iskustvo pilota američkog F-35 mogli bi biti jedini faktor koji bi ga mogao spasiti od rušenja, tvrdi portal, dodajući kako bi pilot F-35 trebao pod svaku cijenu izbjegavati blisku borbu sa Su-35.

U susretu dvaju lovaca prevagu bi odnio ruski avion Izvor: Društvene mreže / Autor: Warthog Defense

Portal, također, ističe kako modelu F-35 nedostaje manevarskih sposobnosti, navodeći da svi borbeni avioni u službi američkog ratnog zrakoplovstva mogu nadmašiti F-35 u smislu manevriranja u zraku – uključujući starije avione poput F-16 i F-18.

Jedini adut na koji se F-35 doista može osloniti njegova je tehnologija stealth i visokotehnološki senzori koji pilotu omogućuju prevagu pri iznenadnom napadu izvan vidnog dosega neprijatelja.   

Portal na kraju preporučuje pilotima F-35 bijeg na sigurno kako bi omogućili prolaz svojim ruskim suparnicima.