NEBESKI BALET

[VIDEO] Pogledajte kako ruski superlovci akrobatskim figurama ruše sve zakone fizike

25.07.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Tijekom ovotjednog Međunarodnog zrakoplovnog salona MAKS 2017 koji se prošli tjedan održao na aerodromu Žukovski nedaleko Moskve stotine tisuća posjetitelja oduševila je dosad neviđena razina akrobatskog umijeća višenamjenskog lovca za održavanje zračne nadmoći Su-35S koji je zbog rušenja svih zakona fizike oduzimao dah gledateljima

Tijekom predstavljanja borbenih mogućnosti ruskog lovca Su-35S, gledatelji su mogli uživati u simuliranoj zračnoj bitci, ali i čitavom nizu akrobacija poput 'Pugačovljeve kobre' i 'Frolovljeve čakre' koje su nazvane u čast probnih pilota dizajnerskog ureda Suhoj koji konstruira ove nenadmašne lovce.

Osim spomenutih akrobatskih figura, posjetitelji izložbe ruskih zrakoplovnih dostignuća mogli su uživati i u figuri 'mrtvi list', ali i čitavom nizu dosad neviđenih akrobacija za koje stručnjaci tvrde kako su svojstvene isključivo ruskim borbenim zrakoplovima.

Su-35S se, inače, po prvi put predstavio javnosti na izložbi MAKS prije točno deset godina, a u međuvremenu avion je značajno poboljšan pa se tako može pohvaliti radarskim sustavom N035 Irbis koji omogućuje pasivno elektroničko skeniranje. Također, na repu lovca dodatno je montiran radar, dok za vlastitu elektroničku samoobranu i elektroničko ratovanje, lovac koristi L175M Kibinji-M sustav s većim mogućnostima pretraživanja.

Su-35S ruši sve zakone fizike Izvor: Društvene mreže / Autor: Andrew Ret

I kokpit je redizajniran, te se u njemu nalaze dva LCD zaslona kojima se pilot koristi, kao i kompatibilnom kacigom koja mu prenosi vizualne informacije. Zrakoplov koristi i softver koji je kompatibilan s novim sustavom oružja. U naprednu elektroniku kojom je opremljen ovaj zrakoplov, pripada i sustav za ciljanje mete na velikoj udaljenosti, data-link velikih mogućnosti i elektronički sustav za izviđanje. Ugrađen je i laganiji sustav za kontrolu leta kao i GLONASS radijski sustav satelitske navigacije.

Demonstracija zračne bitke dvaju ruskih lovaca Izvor: Društvene mreže / Autor: BEST TECH

Su-35 se, inače, smatra lovcem 4++ generacije, dok pojedini eksperti smatraju da avion ima karakteristike zbog kojih se može smatrati lovcem 5. generacije, poput F-22 Raptora.

Pored akrobacija Su-35S, posjetitelji su mogli uživati i u demonstracijskim letovima lovaca MiG-35, Suhoj T-50 te Su-30, a svoje umijeće su pokazali i talijanski i češki piloti.