RAT U ZRAKU

Američki general se hvali: Ovako će naš F-35 rušiti nevidljive kineske lovce

01.03.2017 u 19:21

Bionic
Reading

Zapovjednik Glavnog stožera za strategiju američkog ratnog zrakoplovstva general David L. Goldfein jučer je na konferenciji Centra za strateške i međunarodne studije sudionicima nahvalio borbene mogućnosti novog američkog višenamjenskog aviona za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve F-35, naglasivši kako bi taj tip letjelice u slučaju bliskog sraza s kineskim oponentima, lovcima J-20 i J-31 novije proizvodnje, zasigurno upisao pobjedu

Govoreći o ubrzanom kineskom naoružavanju i rastu vojne industrije najmnogoljudnije zemlje na svijetu, Goldfein je naglasio kako se nijedan dosad proizveden kineski lovac ne može mjeriti s američkim F-35, piše ugledni Business Insider.

'Uopće ne treba razmišljati što jedan kineski J-20 ili J-31 može napraviti u srazu s našim F-35 ili F-22. Usporedbe su u tom slučaju suvišne, jer naša vojna doktrina podrazumijeva drukčiji pristup koji izuzima zračni okršaj jedan na jedan', kazao je američki general napomenuvši kako tehnologija koju koriste američki zrakoplovi otklanja mogućnost bliskog susreta, a što je u nekoliko navrat potvrđeno tijekom godišnjih naprednih vježbi Red Flag koje organizira Centar za ratovanje američkog ratnog zrakoplovstva (USAFWC) u zračnoj bazi Nellis, u Nevadi.

Hvaleći borbena svojstva novog aviona, američki general je podsjetio kako je na posljednjoj vježbi Red Flag za svaki izgubljeni F-35 srušeno 17 neprijateljskih aviona, što je ubojit rezultat kakav dosad nije zabilježio nijedan američki lovac.

Goldfein je kazao kako F-35 kombinira napredne čimbenike nevidljivosti sa svojom brzinom i agilnošću, mrežnim operacijama te naprednom logistikom i održivosti, što znači da se, pored konvencionalnih prijetnji i neprijateljskim praćenjem, može nositi i sa cyber-prijetnjama te elektroničkim ratovanjem.

'Donedavno, kada bismo imali složeniju prijetnju na vidiku, poslali bismo sve što smo imali – avione F-15, F-16, F-18 i rakete, poslali bismo sve samo kako bismo je neutralizirali. Danas imamo u isto vrijeme tri do četiri prijetnje koje možemo riješiti naprednim F-35', pojasnio je general dodajući kako F-35 uključuje drugo oružje i sustave, a J-20 ima tehnologiju sličniju lovcu F-117A, koji je SAD koristio 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Američke su snage, inače, iz mjera predostrožnosti početkom godine angažirale avione F-35 u bazi Iwakuni u Japanu, nasuprot kineske obale.