slavonski brod

Sudac Pavelić: Teško je na jednom ročištu oduzeti dijete neimajući cjelokupnu sliku

31.01.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Vedran Pavelić kazao je, komentirajući zašto je gotovo dvije godine trajalo razmatranje izdvajanje iz obitelji 20-mjesečnog preminulog djeteta, da je vrlo teško oduzeti dijete neimajući cjelokupnu sliku

"Oduzeti dijete na jednom ročištu, nakon neimanja uvida u cjelokupnu sliku, vrlo je teško. Stoga je dužnost suda potpuno i pravilno utvrditi činjenično stanje zašto se moraju izvesti dokazi, a s druge strane provesti žurni postupak. Tu sudac mora naći balans zašto je ili nije donio u nekom roku odluku", rekao je.

Sudac Pavelić precizirao je u srijedu da je prvo ročište održano 22. travnja 2022., drugo 26. svibnja 2022., treće 1. srpnja 2022., a četvrto 7. studenoga 2022. te da peto ročište slijedi 12. veljače ove godine.

Na pitanje o dugotrajnom razdoblju između posljednjeg i sljedećeg ročišta, Pavelić je odgovorio da konkretan postupak nije nepravomoćno okončan pa stoga ne smije iznositi konkretne podatke o tome što se dogodilo u razdoblju između posljednjeg i idućeg ročišta.

Dodao je da je javnost, sukladno Obiteljskom zakonu, isključena u ovim postupcima te da je riječ o žurnim postupcima koji traju od tri do šest mjeseci.

Dijete u dobi od 20 mjeseci, koje je, prema ocjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, preminulo je sredinom prošlog prosinca u bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Bordu.

Sustav socijalne skrbi tijekom protekle dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima. Prema pisanju medija, sud je čekao podatak gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima, bez čega se postupak ne može okončati, no zahtjevi za smještaj vraćali su se s odbijenicama.

Mediji su istaknuli da je stručni tim slavonskobrodske socijalne službe još u srpnju 2022. zatražio pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike. Dodali su da dvojica braće preminulog djeteta, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz obitelji, još uvijek žive s roditeljima koji se, prema ocjeni struke, ne mogu adekvatno brinuti o njima zbog intelektualnih poteškoća.

Policija istraživanjem smrti djeteta nije utvrdila elemente kaznenog djela, a izvješće su poslali Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, dok će o uzroku smrti izvijestiti čim naprave analizu "složene medicinske dokumentacije".