TRAGEDIJA U SL. BRODU

Kakav poraz sustava: Preminulog dječaka čekalo je mjesto u domu. Evo tko je zakazao

30.01.2024 u 20:01

Bionic
Reading

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof komentirala je slučaj dječaka iz Slavonskog Broda koji je preminuo, a nije dočekao dom. Otkrila je da je dječaka čekalo mjesto u domu u Ladimirevcima, no nije ga dočekalo jer ročišta nisu bila pravovremeno zakazana

Podsjetimo, dijete je skoro dvije godine čekalo smještaj u domu. Odmah nakon rođenja trebao je biti oduzet roditeljima. Ministar Marin Piletić tvrdi da nije bilo elemenata da se preminuli dječak žurno izdvoji iz obitelji. Ipak, njegova braća i sestre sada žurno idu kod udomitelja. Ministarstvo je poslalo inspekciju u Slavonski Brod.

Gostujući na RTL televiziji, Štritof je prvo u svoje ime i u ime Hrvatskog zavoda za socijalni rad izrazila žaljenje i sućut obitelji zbog ovog tragičnog događaja. Upitana tko je u ovom slučaju zakazao, nije izravno odgovorila, ali je istaknula da je obitelj u višegodišnjem kontinuiranom praćenju ureda Slavonski Brod.

'Nadležni stručni radnik ni u jednom trenu nije procijenio da su djeca životno ugrožena i da bi zbog toga trebalo djecu izdvojiti putem žurne mjere. Kroz procjenu i višegodišnje praćenje obitelji uočeni su razvojni rizici i zbog toga je pokrenut redovni postupak na sudu oduzimanja prava roditeljima na stanovanje s djecom, što ne znači da su djeca bila grubo zanemarena ili zlostavljana, nego bi se privremeno smjestila u ustanovu ili udomiteljsku obitelj, a roditeljima bi se kroz stručnu mjeru pružala pomoć i upućivalo ih se kako bi stvorili uvjete za povratak djece u obitelj. Ne radi se o lišenju roditeljske skrbi, nego se radi o oduzimanju prava na stanovanje roditeljima', rekla je ravnateljica.

  • +2
SOS Dječje selo Ladimirevci Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Potom je otkrila i kako je mjesto za preminulog dječaka bilo osigurano u SOS dječjem selu Ladimirevci, ali, kako je rekla, 'nisu bila zakazana sudska ročišta pravovremeno pa se iz tog razloga mjesto izgubilo'.

U Dnevniku Nove TV pak gostovala je Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad pri Ministarstvu socijalne skrbi, koja odbija insinuacije da se na rješavanje problema djeteta čekalo dvije godine: 'Toliko je proteklo od početka sudskog postupka. Tijekom postupka Centar je dužan predložiti sudu ustanovu u koju se dijete treba smjestiti. U trenutku kad je Centar predložio ustanovu nije bilo ročišta, nakon toga je procjena stručnog tima Centra da su postignuti određeni pomaci u radu s roditeljima, da djeca imaju emocionalnu privrženost, da se mijenjaju okolnosti u obitelji', rekla je.