utrka za pantovčak

Počelo je s migrantima, a završilo sa 'za dom spremni', evo kako je proteklo sučeljavanje predsjedničkih kandidata

 • Autor: An. S.
 • Zadnja izmjena 18.12.2019 10:54
 • Objavljeno 17.12.2019 u 19:01
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Završeno je jedino sučeljavanje 11 predsjedničkih kandidata uoči prvog kruga izbora koji će se održati u nedjelju 22. prosinca. Kandidati su govorili o brojnim temama: korupciji, migrantima, Srbiji, BiH, pozdravu 'za dom spremni', vjeronauku u školama, pobačaju, Titu i Tuđmanu...

U nastavku pogledajte tijek sučeljavanja, što su predsjednički kandidati govorili o pojedinim temama, oko čega su se sukobljavali i za što su jedni druge prozivali i optuživali.

23:33 Grabar Kitarović je podsjetila da je u proteklih pet godina prošla svaki pedalj zemlje što je pretočila u program. 'Nikad više mi ili oni, nego Hrvatska za sve', poručila je. Juričan bi uveo osmi padež 'kome? koliko?* i pozvao je sve mrtve da glasuju za njega. Kolakušić je pozvao građane da provjere tko je što radio posljednjih pet godina i da daju informiran glas na izborima. Milanović je rekao da će vratiti dignitet i pristojnost funkciji predsjednika. Ne traži veće ovlasti jer ih smatra putem u tiraniju. 'Tražim vaš glas i onaj mali, mali znak vjere koji ćete mi dati', naveo je Milanović. Orešković je kazala da njen program koji je nastao na temelju pet godina rada u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa proslijede do Grabar Kitarović kako bi znala da i drugi imaju kvalitetan program. Škoro je kazao da je ovo sučeljavanje bilo sedlanje mrtvog konja. Najveći problem je što mu se promatrači ne mogu registrirati sve mu miriše na prevaru da se jedan kandidat progura u drugi krug. Zalaže se za povećanje predsjedničkih ovlasti pa je odlučio Grabar Kitarović pokloniti primjerak Ustava koji će promijeniti kada postane predsjednikom.

23:32 Kandidati imaju završnu minutu za obratiti se građanima.

23:28 Škoro je u replici zapitao Grabar Kitarović gdje joj je bila briga za druge kada su se ljudi bunili protiv Istanbulske konvencije dok je ona od Milanovića koji je tada još bio premijer tražila ubrzanu rafifikaciju. Milanović je u replici kazao da je poštena vlast najbolja demografska mjera. Juričan je poručio Milanu Bandiću da mu se smijao i Ivica Todorić, a da znamo kako je završio.

23:25 Grabar Kitarović je u replici kazala da je razočarana što se nije raspravljalo o programima, Merčep nije zatražio pomilovanje, Milanoviću je poručila da je EU najveći trgovinski partner, a Orešković je optužila da je podizala fabricirane optužnice. Orešković je odgovorila da je ona izgradila u pet godina instituciju od temelja dok je Grabar Kitarović degradirala i osramotila funkciju na kojoj je bila.

 • +31
 • +28

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

23:20 Škoro je odgovarajući na pitanje o pozdravu 'za dom spremni' kazao da se taj pozdrav koristio u NDH, ali da su ga koristile postrojbe HOS-a u Domovinskom ratu. Kazao je i da je pozdrav legalizirao Ivica Račan. Grabar Kitarović također smatra da je 'za dom spremni' drugačiji na rukavima HOS-vaca od onoga koji je bio u NDH. Juričan je kazao da se Grabar Kitarović i Škoro zalažu za uvođenje ustaštva na mala vrata dok se zalaže za uzvik: za korupciju spremni. Milanović je istaknuo da je u slučaju Šimunić dan jasan odgovor na pitanje o pozdravu 'za dom spremni'. Orešković je kazala da ako je nešto neustavno onda je neustavno u svim situacijama. Peović je istaknula da se HOS 90-tih pozivao na Pavelića i NDH.

23:18 Milanović je odgovorio Škori zbog 'lex Perkovića' da je Perković bio HDZ-ovac kojem je Tuđman jeo iz ruku. 'Izručenje hrvatskog obavještajca zbog HDZ-ove harange trećoj zemlji smatra nacionalnom izdajom', kazao je Milanović.

23:13 Grabar Kitarović se pohvalila da je uvela velered Franje Tuđmana . Za Tita je rekla da je imao pozitivnu rolu u antifašističkoj borbi, ali se kasnije pretvorio u diktatora. Juričan želi na Pantovčak postaviti bistu Milana Bandića. Milanović je nabrojio četiri najveća Hrvata u 20 stoljeću: Tito, Stjepan Radić, Franjo Tuđman i Miroslav Krleža. Orešković je kazala da je Tuđman stvorio zemlju, ali je postavila pitanje tko je danas ima. Peović je podsjetila na Tuđmanove krimene poput rata u Bosni i Hercegovini....

23:11 Škoro je kazao da je Tuđman bio vođa, a da su svi ostali poslovođe. Za Tita nije imao vremena. Kada su ga voditelji upozorili da ima mogućnost za repliku kazao je da je neće trošiti na njega.

23:11 Nova pitanja kandidatima su koji im je stav o Franji Tuđmanu i Titu.

23:06 Škoro smatra da je seksualna orijentacija svakoga privatna stvar, a Hodu za život bi se odazvao kad bi ga pozvali. Također se slaže s Kolakušićem da se raspravlja o perifernim stvarima. Đapić homoseksualizam smatra devijacijom. Grabar Kitarović je kazala da sudjeluje samo u Koloni sjećanja. Također kao predsjednica se brine da ne povrijedi ničije osjećaje. Kolakušić smatra da predsjednik mora ideološki biti potpuno nepristran. Kovač je mišljenja da se politika mora pomaknuti iz građanskog društva. Orešković je predsjednici poručila da je ona bila sve samo ne ideološki nepristrana. Milanović je kazao da su čak i njemački biskupi potvrdili da homoseksualnost nije bolest, što će kaže neke šokirati.

23:05 Nova pitanja su bi li sudjelovali na gay prideu ili Hodu za život.

 • +10
 • +7

Sučeljavanje kandidata

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

23:04 Škoro je replicirao Milanoviću kazavši mu da imovina 1945. i u poraću oteta crkvi.

23:01 Milanović smatra da vjeronauk može biti u školama, ali samo kao izborni predmet. Kada je vjeronauk treći sat to nije izborni predmet. Financijski dio Vatikanskih ugovora smatra gorim od pitanja vjeronauka u školama.

22:59 Grabar Kitarović ne vidi u čemu je tu problem. 'Samo dvije zemlje u Europi nemaju neki oblik vjerske izobrazbe, Francuska i Slovenija', kazala je Grabar Kitarović. Juričan se zalaže da korupcija postane religija.

22:57 Škoro smatra da je crkva duboko utkana u hrvatsko nacionalno biće, smatra da vjeronauk treba biti u školama. Također smatra da u školama ima mjesta i za građanski odgoj. Đapić smatra da je vjeronauk brana od agresivnog sekularizma.

 • +15
 • +12

Dolazak kandidata

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

22:55 Novo pitanje je vjeronauk u školama. Orešković je protiv vjeronauka u školama, a Peović se zalaže za ukidanje Vatikanskih ugovora koji su to omogućili.

22:52 'Nisam za zabranu pobačaja, jer to ne bi riješilo stvari i izazvalo bi više zdravstvenih problema', kazala je Grabar Kitarović koja osobno smatra da je život od začeća do smrti. Kovač smatra da država treba svima omogučiti zdravstvenu zaštiti kako se ne bi dogodilo da svi liječnici u jednoj ustanovi imaju priziv savjesti. Kolakušić je opet kazao da ovo pitanje nema veze s funkcijom predsjednika.

22:50 Škoro je protiv pobačaja i zalaže se za život od začeća do smrti. Đapić tvrdi da je 1996. godine podnio zakon o pobačaju koji mu je osobno u ruke dao pokopjni kardinal Franjo Kuharić.

Anto Đapić

Anto Đapić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

22:48 Na red je došao set svjetonazorskih pitanja. Milanović nema ništa protiv prava na pobačaj. Smatra da ima samo dvoje djece i da nije doprinio mnogo demografskom razvoju zemlje.

22:43 Milanović je u replici rekao da ako je nekome uputio neku pogrešnu riječ i da je malo prenaglio može se i ispričati. No, naveo je da je provodio zakon koji je HDZ donio u suradnji s lokalnom srpskom strankom u sklopu političke trgovine. Peović se obrušila na Škoru što ne želi odgovoriti na njene kritike oko njegove izjave da bi pomilovao ratnog zločinca Tomislava Merčepa. Grabar Kitarović se začudila što neki kandidati smatraju da je članica HDZ-a kada je poznato da predsjednica ne može biti članom političke stranke. Škoro je odgovorio da bi pomilovao Merčepa ih humanih razloga jer je bolestan i ako to nekome smeta on mu tu ne može ništa.

22:40 Grabar Kitarović je kazala da ustavni zakon o pravima manjina primjenjuje kako bi se odnosi između većine i manjine unaprijedili, a ne obratno. Kandidat Kolakušić je istaknuo da mu nije jasno zašto je postavljeno ovo pitanje kada ne ulazi u okvir ovlasti predsjednika.

22:35 Pernar kaže da HRT muči pitanje ćirilice, a ne korupcija i milijuni koje je oteo HDZ preko Fimi medije. Škoro kaže da je Hrvatska tolerantna zemlja i normalno mu je da nešto piše i na ćirilici i na mađarskom i talijanskom. 'Moj prijatelj je i Peđa Mišić, koji je Srbin i branitelj, kada on kaže da je vrijeme da se ploča u Vukovaru stavi ja ću ga na plećima dignuti da je stavi', naveo je Škoro koji smatra da je Vukovar zbog patnji koje je prošao ipak poseban grad.

Ivan Pernar i Miroslav Škoro

Ivan Pernar i Miroslav Škoro

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

22:32 Na novo pitanje vezano uz ćirilicu u Vukovaru Milanović je kazao da možda oko toga pitanje nije bio dovoljno taktičan i možda mu je malo više bilo stalo oko toga nego Srbima u Vukovaru. Naveo je da se tu radi o pitanju zakona koji se mora provoditi. Mišljenja je da je ta tema idealna za trgovice mržnjom. Orešković je također kazala da se ćirilica mora uvesti zbog zakona koji to nalažu.

22:30 Milanović tvrdi da nas je Grabar Kitarović uvela u najregresivnije društvo s tom inicijativom Triju mora. Također je kazao da incijativa završava na Crnom moru koje nije srednja Europa.

22:28 Kovač je zamjerio Grabar Kitarović što ima bilježnicu ispred sebe te je zamolio da je makne. Grabar Kitarović je kazala da oni koj tvrde da su Hrvati u BIH glasačka mašinerija duboko ih vrijeđa. Trvrdi da oni dobro znaju tko je uvijek bio uz njih.

Dejan Kovač

Dejan Kovač

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

22:25 Grabar Kitarović je kazala da Hrvatska vodi politiku dobrosusjedstva u kojoj podržavamo teritorijalnu cjelovitost, ali tamo se i borimo za ravnopravnost Hrvata. Juričan je kazao da je Grabar Kitarović poslala u BiH Miroslava Kutlu i Zdravka Mamića koji su tamo naša gospodarska diplomacija.

22:21 'BiH je vitalni interes Hrvatske', kazao je Škoro koji smatra da se ne treba prema Hrvatima u BiH odnositi tutorski nego partnerski. Đapić smatra da nikad nije bila dramatičnija situacija Hrvata u BiH nego sada. To se može promijeniti samo na jedan način da se formira hrvatska republika u BiH.

22:18 Milanović je istaknuo da je prekompleksno pitanje da se na njega odgovori u minutu. Ni jedna zemlja ne može stati u minutu pa ni BIH. 'Nikad nisam išao tamo tražiti glasove neću ni sada, ali naši ljudi tako znaju da sam tu za njih', naveo je.

22:16 Novo pitanje kandidatima je kakvu bi politiku trebali voditi prema BiH.

22:15 Škoro je u replici spočitao Grabar Kitarović posjetu Vučića Hrvatskoj i to što je ljude koji su prosvjedovali protiv toga i nazvala ih marginalcima.

22:14 Kolakušić kaže da je u EU sve stvar dogovora jer smatra da je i Hrvatska tako ušla u EU i da nije ispunila kriterije u pravosuđu.

Dario Juričan i Mislav Kolakušić

Dario Juričan i Mislav Kolakušić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

22:10 Grabar Kitarović je kazala da će Hrvatska inzistira na ispunjenju svih kriterija. 'I mi smo ih trebali ispuniti. To je dobro i za Srbiju da doživi katarzu i ne vraća se više na drugi svjetski rat', kazala je Grabar Kitarović. Kazala je da region nije riječ koju je izmislila. 'Izmislili su je prethodni predsjednici ja se zalažem za Hrvatsku u srednjoj Europi i Mediteranu', navela je predsjednica.

22:07 'Moramo riješiti pitanje nestalih, granice, odštete ljudima koji su bili u logorima, kulturnog blaga i arhiva. Srbija treba ući kada ispuni najviše standarde kao što smo ispunili mi i ja kao predsjednik neću dignuti ruku dok se ne ispune ti uvjeti', kazao je Škoro.

22:03 Milanović smatra da Hrvatska ne treba blokirati Srbiju. 'Ljude se plaši regionom', kazao je Milanović kazavši da nam je to područje trgovinski važno. Istaknuo je da je jedno 'beogradska čaršija i Vučić', a drugo je Srbija. Pernar se protivi ulasku Srbije u EU ne iz negativnih emocija već iz ljubavi.

22:02 Kolakušić kaže da to nas nitko neće pitati već će o tome odlučiti Njemačka i Francuska koje drže cijelu Europsku uniju.

22:00 Novo pitanje je treba li Hrvatska Srbiji blokirati ulazak u Europsku uniju dok se ne riješi problem nestalih.

21:55 Škoro je naveo da Hrvatska vojska treba biti dobro opremljena jer se neki u okruženju ubrzano naoružavaju. Zalaže se da se naša vojska oprema doma, na primjer u Đuri Đakoviću. I Babić je protiv članstva u NATO-u. Đapić smatra da ćlanstvo u NATO-u nema alternatove.

21:53 Peović kaže da se zbog članstva u NATO-u izlažemo terorističkim napadima.Smara da ne treba toliko novca izdvajati za vojsku. Pernar također smatra da se ne treba izdvajati toliko novca u američku vojnu opremu. Bolje bi bilo uložiti taj novac za plaće vojnika i policajaca. kaže da bi izašao i NATO, iz te 'zločinačke organizacije'.

Katarina Peović

Katarina Peović

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

21:51 Milanović tvrdi da je dva posto BDP-a za NATO preporuka, a ne obveza. Milanović tvrdi da zrakoplovi o kojima je govorila Grabar Kitarović lete. 'To se zove opasan signal i zlouporaba ovlasti', istaknuo je kazavši da se on neće tako ponašatikada postane predsjednik.

21:50 Kolakušić je kazao da je NATO mrtav. Zalaže se poput Macrona za formiranje europske vojske.

21:48 Na pitanje o tome treba li hrvatskoj višenamjenski borbeni zrakoplov Grabar Kitarović je kazala da se nalazimo u vremenskom škrpicu jer je bivša vlast odlagala tu odluku. Bivšu vlast je optužila za korpcciju tijekom remonta MIGova od koji, kako kaže, četiri ne mogu uzletjeti.

21:45 Grabar Kitarović je u replici kazala da policija radi sjajan posao i ne dopušta da ih se vrijeđa dok je Milanović zapitao što bi ta vojska radila na granici. Pernar se požalio što se necjepljena djeca u Hrvatskoj ne mogu upisati u vrtić , a migrant iz Pakistana može bez problema.

21:43 'Granicu treba čuvati jer ona čuva mir i sigurnost naših građana', kazao je Škoro koji je istaknuo da postoje barem tri vrste migranata i ne treba se prema svima odnositi na isti način.

21:42 'Jedini sam kanfidat koji govori o uzruku svih migrantskih i izbjegličkih kriza, a to su američki ratovi', kazao je Pernar.

Evo kako će izgledati sučeljavanje na HRT-u

U dva i pol sata emisije kandidati će sučeliti programe, politička stajališta i svjetonazore. Emisija ima strogo zadani format. Svi će kandidati imati jednako vremena za slanje svojih poruka biračima ili odgovarajući na pitanja ili iznoseći replike.

Sve ih očekuje 10 istih pitanja. Na šest pitanja s područja ovlasti predsjednika i unutarnje politike kandidati će imati po jednu minutu za odgovor, a na četiri svjetonazorska pitanja po pola minute.

Svaki će kandidat će imati pravo na ukupno pet replika koje može rasporediti prema vlastitom nahođenju i svaka može trajati 30 sekundi. Neće biti moguće replike na repliku. Naravno svi će kandidati imati pravo i na uvodno predstavljanje te na završnu riječ, objavili su s HRT-a.

21:39 'Merkel je htjela da se u Hrvatskoj zadrži 100 tisuća ljudi, ali smo ih mi galantno transportirali dalje na sjever', kazao je Milanović. Pecnuo je predsjednicu da nije nestala ni jedan kuna u toj operacijui da on nije išao Orbanu i Budimpšetu i Vučiću u Beograd.

21:38 Kolakušić smatra da samo trebamo provoditi vlastite zakone i kažnjavati sve koji ilegalno prelaze granicu.

21:35 Fizičke prepreke, vojska, policija i sve što je potrebno bi Đapić stavio na granicu. Grabar Kitarović također želi vojsku na granici. 'O tome odlučuje policija, a trenutno smatraju da to nije potrebno', kazala je Grabar Kitarović koja se pohvalila da je ona još prije pet godina kada je vladao totalni kaos i kada su se migranti propuštali predlagala da se vojsku pošalje na granicu.

21:34 Treba li zbog migrantske krize na granice postaviti vojsku novo je pitanje koje je postavljeno kandidatima.

21:30 Pernar je u replici pitao Grabar Kitarović kako može reći da je protiv korupcije kada se stranci koja ju je kandidirala sudi za korupciju kada je bivši premijer te stranke u zatvoru te da je pomilovala ljude koji su osuđeni za korupciju poput Leona Sulića.

21:28 Pernar je kazao da je on konkretno u Saboru, jedini od svih kandidata, uputio prijedlog o izmjeni zakona o sudovima. Također kaže da je zatražio da se digitaliziraju spisi da se ne bi događalo da ne nestaju.

21:25 Zoran Milanović kaže da je korupcija riječ koja nas sve sedira, a u stvari se radi o krađi i lopovluku. Smatra da predsjednik tu ne može puno napraviti osim predložiti predsjednika Vrhovnog suda koji mora biti vrhunska osoba te paziti s kim se viđa i fotografira.

 • +13
 • +10

Osijek: Predizborni skup predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

21:24 Dejan Kovač smatra da se ne može korupcija promijeniti izmjenama zakona. istaknuo je da je predsjednica nosila kolače čovjeku koji se smatra oličenjem korupcije u Hrvatskoj.

21:23 Juričan je za to da korupcija postane naš izvozni brend i proizvod. Želi da svi kriminalci dođu kod nas i da im nastavimo davati putovnice kao što smo to radili i do sada.

21:20 Kandidati odgovaraju na pitanje kako se obračunati s korupcijom. Grabar Kitarović je kazala da je ono što je radila i radit će poticanje suradnje različitih službi kako bi se smanjio kriminal i korupcija. 'Međutim ono što je meni problem jest da se ja već godinama bavim korupcijom u samim službama, i u SOA-i i u VSOA-i i u drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se pomladi, da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno', istaknula je Grabar Kitarović.

21:19 Miroslav Škoro je izrazio žal što nije bilo ovakvog sučeljavanja na RTL-u i NOVOJ TV. Tvrdi da je ovo sučeljavanje napravljeno u režiji Kolinde Grabar Kitarović.

21:18 Ivan Pernar je istaknuo da je jedini kandidat koji se bori za niz ideja poput napuštanja NATO-a ili legalizaciju marihuane.

21:17 Katarina Peović je poručila da je sramota što stoji u istoj prostorji s kanidatom koji se zalaže za pomilovanje ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

21:16 Dalija Orešković se između ostaloga zalaže za reformu pravosuđa i ukidanje županija.

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

21:15 Zoran Milanović svoje veliko političko iskustvo stavlja na raspolaganje.

21:14 Dejan Kovač je kazao da se njegova vizija temeljina zdravom razumu i ostanku svoju ovdje u Hrvatskoj.

21:13 Mislav Kolakušić je pozvao sve da iziđu na izbore jer će u protivnom biti odgovorni za ono što će se dogoditi.

21.12 Dario Juričan je ukratko predstavio svoj program korupcija svima.

21:11 Kolinda Grabar Kitarović kaže da je ostvarila ono što sam obećala i podignula rejting na najvišu razinu do sada. Bila sam među ljudima i slušala ih. Pomaknula sam Hrvatsku iz regiona u srednju Europi i Mediteran, poručila je hrvatska predsjednica.

21:10 Anto Đapić je kazao da je predsjednik hrvatske države kako vrhovni zapovjednik oružanih snaga može biti samo onaj koji je 90-tih sudjelovao u Domovinskom ratu.

21:08 Krenulo je uvodno predstavljanje kandidata s Nedjeljkom Babićem.

Nedjeljko Babić

Nedjeljko Babić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

21:05 Počelo je sučeljavanje. Voditelji objašnjavaju pravila.

20.57 Kandidati dolaze na HRT, a Ivan Pernar i Katarina Peović odbili su se rukovati s Kolindom Grabar Kitarović, prenosi 24sata.

Iako je izbjegla sučeljavanje na komercijalnim televizijama predsjednička kandidatkinja HDZ-a i aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović pristala je na debatu s protukandidatima, njih 10, na javnoj televiziji.

Zoran Milanović i Miroslav Škoro svoj su dolazak na HRT uvjetovali pristankom Grabar Kitarović koja je cijelo vrijeme odbijala sučeljavanja koja su pokušale organizirati komercijalne televizije, da bi se u ponedjeljak predomislila i ipak pristala na sučeljavanje, ali samo na HTV-u. Nakon što je ona pristala na dolazak u emisiju, isto su učinili i Zoran Milanović te Miroslav Škoro, koji su njen dolazak postavili kao uvjet za svoje pojavljivanje na sučeljavanju.

Osim spomenutih na sučeljavanja na HRT dolaze i ostali kandidati: Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ante Đapić, Dejan Kovač, Nedjeljko Babić i Dario Juričan alias Milan Bandić.

 • +4
 • +1

Milanović u Požegi

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Koncept sučeljavanja na HRT-u, kojeg će voditi Zrinka Grancarić i Branko Nađvinski, razlikuje se od onoga koji bi gledali na komercijalnim televizijama jer su tamo pozvani svi kandidati, njih 11, dok su NOVA TV i RTL planirali pozvati samo Grabar Kitarović, Škoru i Milanovića.

Mnogi smatraju da koncept više kandidata odgovara aktualnoj predsjednici jer zbog velikog broja kandidata i vremenskog ograničenja nitko neće doći do izražaja, a posebno glavni oponenti neće imati toliko prostora za izravne napade.

 • +15
 • +12

Split: Predizborni skup predsjedničkog kandidata Miroslava Škore

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Na pitanje zašto je prihvatila sučeljavanje na HRT-u, Grabar Kitarović je rekla kako HRT daje priliku za sučeljavanje svim kandidatima koji su postali predsjednički kandidati.

'Javna televizija pruža priliku svim predsjedničkim kandidatima da izađu na sučeljavanje. Ne želim izolirana sučeljavanja jer ne želim ikome davati preferencije. Nadam se da će javna televizija postavljati pitanja o programu', poručila je predsjednica.

Zoran Milanović na predizbornom skupu u Sisku također je komentirao sučeljavanje na HTV-u, nazvavši ga debatom.

'Prikladniji je izraz debata, jer za mene se sučeljavaju neka druga bića. Tamo ćemo u režiji HRT-a dobiti po minutu da građanima objasnimo zašto bi netko od nas trebao biti hrvatski predsjednik. Dobro da nismo dobili po 15 sekundi. Tako je to kod nas. Ali od 22. prosinca, odnosno od 5. siječnja, bit će sve drukčije, bit će normalno', rekao je Milanović.

Miroslav Škoro je ponedjeljak navečer izjavio da mu ne sviđa što će sučeljavanje biti na državnoj televiziji.

'To je bilo na inzistiranje aktualne predsjednice i vjerujem da će ona dobiti tamo ta svoja pitanja pa će odgovarati prije nego što pitanja završi. Mislim da je tamo u povlaštenom tretmanu i to nije u redu prema ostalim gledateljima. To je ono o čemu trebamo razgovarati, da od nas prave budale gdje god stignu', rekao je Škoro.

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović u uvertiri sučeljavanja žestoko se obrušila na Škoru zbog izjave da bi pomilovao Tomislava Merčepa u slučaju da postane predsjednik.

'Sramim se što ću s takvim čovjekom dans stajati u istoj prostoriji i učinit ću sve da to i pokažem', rekla je Peović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!