SMILJANA LEINERT NOVOSEL O SUČELJAVANJU

Što ćemo vidjeti večeras? 'Nekim kandidatima za Pantovčak bilo bi pametnije da reduciraju komunikaciju i sačuvaju imidž'

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 17.12.2019 11:41
  • Objavljeno 17.12.2019 u 11:23
Bionic
Reading

Svih 11 kandidata za predsjednika, između kojih će građani moći birati ovu nedjelju, pojavit će se večeras na sučeljavanju koje organizira HRT. Što očekivati od sraza svih poznatih i malo manje poznatih konkurenata za mjesto na Pantovčaku, za tportal je pojasnila stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert Novosel

Na sučeljavanju koje započinje u 21.05, i koje će se moći pratiti na Prvom programu HRT-a, okupit će svih 11 kandidata. Među njima je i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a koja je dosad odbila sučeljavanja na RTL-u, Novoj TV i televiziji N1.

Sučeljavanje, kaže za tportal stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert Novosel, uvijek je potrebno u kampanji.

'Pomoću istih pitanja na sučeljavanju glasači mogu analizirati svakog kandidata ili kandidatkinje. To predstavlja mogućnost komparacije onoga što nude, prepoznaju se sličnosti i razlike koje nude. Za neke je to mogućnost da se konačno politički prezentiraju u javnosti na drugačiji način nego dosad u kampanji. Ovdje mislim na one koji su manje popularni i koji imaju manju izloženost u medijima.

Usto, postoji skupina kandidata koja je izbjegavala ovakve susrete i sučeljavanja ili zbog toga što su mislili da se o njima dovoljno zna ili možda nisu željeli ići na sučeljavanje bojeći se izlaganja negativnim kritikama. Treća skupina je možda manje medijski spretna ili manje želi uopće sudjelovati u sučeljavanju bojeći se da ne pokvare imidž kakav dosad imaju', kaže nam Leinert Novosel.

  • +10
Smiljana Leinert Novosel Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

No upozorava na to da je predsjednička uloga simbolična i ona sama po sebi zahtijeva puno komunikacije, pa i budući predsjednik treba biti vješt u komunikaciji te raditi to na prihvatljiv način za svoje birače.

Samo sučeljavanje trajat će, prema najavama, dva i pol sata. Upitali smo Leinert Novosel koliko kandidati, a ima ih 11, uopće mogu doći do izražaja u tom vremenu.

'Ne znam kako će biti točno organizirano vrijeme u sučeljavanju. No sve ovisi o tome koliko će birači novog otkriti i koliko će se pripremiti za sučeljavanje. Tu dolaze u obzir samo kratke, jednostavne i lako razumljive poruke koje mogu doprijeti do ljudi. Je li moguće i napadanje? Naravno, tko želi osvojiti funkciju, taj jest napadač sam po sebi, a onaj koji želi zadržati funkciju naravno da ne ide napadačkim stilom', poručuje Leinert Novosel te bi više od stila voljela čuti neki novi sadržaj koji će donijeti nove vrijednosti.

  • +6
Predsjednički izbori - kandidati Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upravo zbog tih 'napada' protukandidata neki već spekuliraju kako bi u sučeljavanju u prednosti mogla biti Kolinda Grabar Kitarović.

'Moguće je i tako spekulirati, ali mislim da je to više izgovor onih koji misle da im sučeljavanje neće pomoći. Nekima od njih bilo bi pametnije da reduciraju komunikaciju u sučeljavanju i da vode računa o tome kako sačuvati svoj imidž. Ne mogu sada imenovati na koga mislim, ali ima kandidata i kandidatkinja za koje bi bilo bolje da misle o tome kako će im postojeći imidž ostati zacementiran', poručuje Leinert Novosel.

Podsjetimo, HRT će okupiti svih 11 kandidata, a to su Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dalija Orešković, Katarina Peović, Anto Đapić, Dejan Kovač, Ivan Pernar i Nedjeljko Babić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal