REKORDNO NIZAK ODAZIV

Stranke desnog centra pobjednice EU izbora

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2009 07:28
  • Objavljeno 07.06.2009 u 22:58
Heinz-Christian Strache, austrijska Slobodarska stranka

Heinz-Christian Strache, austrijska Slobodarska stranka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stranke desnog centra uvjerljivo su pobijedile u izborima za Europski parlament ispred socijalista i liberala, pokazuju procjene na temelju djelomičnih rezultata objavljenih u nedjelju navečer u Bruxellesu

Europska pučka stranka (EPP), skupina koja okuplja demokršćanske i pučke stranke, trebala bi prema novim procjenama objavljenim nešto prije ponoći imati između 267 i 271 od ukupno 736 zastupnika u Europskom parlamentu. U ranijem sazivu EPP je imao 288 od 785 zastupnika.

Taj je rezulat utoliko bolji jer je ostvaren bez britanskih konzervativaca, koji su napustili tu zastupničku skupinu, a koji su u prethodnom sazivu imali 27 zastupnika te čeških zastupnika iz Građansko-demokratske stranke, kojih je u ranijem sazivu bilo 14.

Iako su ostali druga po snazi politička skupina u Europskom parlamentu, europski socijalisti (PES) zapravo su gubitnici koji bi trebali imati između 157 i 161 zastupnika. U prethodnom sazivu imali su 217 zastupnika.

Na trećem su mjestu liberali s 80 do 82 zastupnika (ranije su imali 100 zastupnika), a na četvrtom zeleni s 53 zastupnika (ranije 43).

Zatim slijede komunisti iz Ujedinjene europske ljevice, te euroskeptici iz Unije za Europu nacija, svaki s po 35 zastupnika.

Za formiranje zastupničkog kluba u Europskom parlamentu treba imati najmanje 25 zastupnika iz najmanje sedam zemalja članica.

Šef zastupničkog kluba europskih socijalista u dosadašnjem sazivu Martin Shulz izjavio je kako je ovo "tužna večer za europsku socijaldemokraciju".

"To je sigurno tužna večer za europsku socijaldemokraciju", izjavio je Schulz u Berlinu odakle je njegova izjava izravno prenošena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Socijaldemokrati su doživjeli težak poraz u Njemačkoj, kao i socijalisti u Francuskoj.

U Njemačkoj koja ima najveći broj zastupnika u Europskom parlamentu (99), Demokršćanska stranka kancelarke Angele Merkel zajedno sa sestrinskom strankom CSU u Bavarskoj osvojila je 39,2 posto glasova, prema privremenim rezultatima njemačke izborne komisije.

Socijaldemokrati su postigli rekordno loš rezultat od 20,7 posto, a najveći dobitnici su liberali (FDP) koji su osvojili 11 posto glasova, što je 4,9 posto više nego na prethodnim izborima.

U Francuskoj koja daje 72 zastupnika, degolistička stranka desnog centra predsjednika Nicolasa Sarkozya UMP osvojila je 28,4 posto glasova ispred socijalista koji su dobili oko 16 posto. Iznenađenje na izborima u Francuskoj priredili su zeleni koji su sustigli socijaliste.

Prema prvim rezultatima u Italiji, premijeru Silviju Berlusconiju nisu naškodile posljednje afere i njegova stranka je osvojila oko 38 posto glasova.

Britanski vladajući laburisti su doživjeli težak poraz. Prema prvim djelomičnim rezultatima, laburisti su tek na četvrtom mjestu sa 14,5 posto glasova, iza konzervativaca s 28 posto, eurofobične stranke UKIP (18 posto) i liberalnih demokrata (15 posto).

Na izbore za Europski parlament izašlo je samo 43,39 posto birača, što je rekordno nizak odziv.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!