dnevna rutina

Što čita i uz kakve se vijesti svako jutro razbuđuje šef Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

02.04.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Odlučili smo provjeriti što je to što toliko zanima glavnog stratega bitke s koronavirusom i otišli na internetsku stranicu Sveučilišta Johnsa Hopkinsa

Budim se oko šest ujutro, nekada i ranije, kuham kavu i otvaram stranicu Johnsa Hopkinsa kako bih vidio što se tijekom noći dogodilo s virusom u svijetu, objasnio je svoju svakodnevnu rutinu Krunoslav Capak, šef Zavoda za javno zdravstvo u razgovoru za Jutarnji list.

Što je to što toliko zanima glavnog stratega bitke s koronavirusom, odlučili smo provjeriti na licu mjesta i sami otišli na stranicu uz koju se budi.

'Kad ambicija dobije priliku, sve postaje moguće, piše čim otvorite stranicu sveučilišta iz američkog grada Baltimorea. Na Johnsu Hopkinsu, kažu oni, možete istražiti ideje koje vas zanimaju, pronaći ljude koji vas inspiriraju i izazivaju te kreirati otkrića koja mijenjaju vaš život - i svijet.

Odatle vam se otvaraju prozori u svjetove dodiplomskih i diplomskih studija, uloge sveučilišta u lokalnoj zajednici i širom svijeta te uvid u njihovu stratešku viziju. Odmah ispod je i ono što najviše zanima Capaka: pitanja i odgovori na niz tema o koronavirusu.

Sveučilište Johnsa Hopkinsa aktivno prati pandemiju Covida-19, s posebnim naglaskom na zdravlje i dobrobit sveučilišne zajednice, kao i na kontinuitetu sveučilišnog poslovanja. Njihova internetska stranica svakodnevno se ažurira, a svim članovima zajednice preporučuje se redovito provjeravati nove podatke.

Koronavirusu je posvećen čitav Hub, a tu je i interaktivna karta Covida-19 uz pomoć koje možete istražiti kojim tempom rastu novi slučajevi širom svijeta.

U temi dana računalni znanstvenik Mark Dredze govori o tome kako društveni mediji mogu pomoći u podršci porukama javnih zdravstvenih organizacija i suzbijanju širenja dezinformacija tijekom pandemije Covida-19.

Tu je i priča o Arturu Casadevallu, Hopkinsovom imunologu koji eksperimentira drevnim tehnikama liječenja krvlju kako bi pokušao usporiti širenje bolesti dok se ne pronađe pravi lijek.

Što o koronavirusu znaju u Bloombergovoj školi javnog zdravlja pri Sveučilištu Johnsa Hopkinsa Izvor: Društvene mreže / Autor: Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Casadevall je ugledni profesor za molekularnu mikrobiologiju i imunologiju te zarazne bolesti Bloombergove škole za javno zdravstvo. On koristi protutijela iz krvne plazme ljudi koji su se oporavili od infekcije Covidom-19 kako bi se dobivenim serumom ojačao imunitet novoinficiranih bolesnika i rizičnih skupina. Ova antitijela sadržana u krvnom serumu imaju sposobnost vezanja i neutralizacije virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19.

Tu i tema o nedavnoj studiji, objavljenoj u New England Journal of Medicine, o tome kako koronavirus može živjeti u zraku i na površinama između nekoliko sati i nekoliko dana. Studija je utvrdila da je virus održiv do 72 sata na plastici, 48 sati na nehrđajućem čeliku, 24 sata na kartonu i četiri sata na bakru.

Rezultate istraživanja komentirala je Carolyn Machamer, profesorica stanične biologije, čiji je laboratorij na Medicinskoj školi Johnsa Hopkinsa godinama proučavao osnovnu biologiju koronavirusa.

Našem strategu za borbu protiv koronavirusa više no dovoljno točnih i preciznih informacija za početak dana. Vama ostalima, naročito onima zatvorenima u svoja četiri zida, otvaraju se još mnoge druge mogućnosti kojima ćete se satima zabaviti i obogatiti svoje znanje.

Tko je bio Johns Hopkins

Kveker, poduzetnik i filantrop

Sveučilište nosi ime filantropa koji je u iz 19. stoljeću živio u Marylandu. Johns Hopkins bio je poduzetnik iz kvekerske obitelji koji je, poput našeg Andrije Štampara, vjerovao u potrebu poboljšanja javnog zdravlja i obrazovanja u Baltimoreu i šire. Gospodin Hopkins, jedno od 11 djece, svoje je bogatstvo stekao veletrgovinom i ulaganjem u industrije u nastajanju, osobito u željeznicu. Kao direktor kompanije Baltimore and Ohio Railroad, darovao je sedam milijuna dolara za osnivanje bolnica, stručnih škola, fakulteta i sirotišta. Bio je to najveći filantropski pothvat tog doba, ne samo u Americi.