nakon 7 godina

Srđ je naš: Raskid ugovora je dodvoravanje biračima i skretanje pažnje s afera

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2020 13:01
  • Objavljeno 05.06.2020 u 13:01
Đuro Capor

Đuro Capor

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz inicijative "Srđ je naš" pozdravili su u petak odluku dubrovačkog Gradskog vijeća koje je potvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal između Grada Dubrovnika i tvrtke Razvoj Golf, ali i ocijenili da je tu riječ o dodvoravanju biračima i skretanju pažnje s korupcijskih afera

Dodaju i kako se to dogodilo nakon sedam godina pogodovanja i služenja interesu mešetara zemljištem na Srđu.

Koordinator Inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor u priopćenju ističe kako su svi argumenti protiv raskida, kojima je HDZ godinama obmanjivao javnost, zaboravljeni mjesec dana prije izbora.

"Ugovor je raskinut, u prvom redu, zahvaljujući petogodišnjoj upornosti vijećnika Srđ je Grad, kao i suprotstavljanju udruga civilnog društva okupljenih u Inicijativu 'Srđ je naš' koruptivnom golfskom projektu na Srđu", smatra Capor.

Ističe kako ista stranka (HDZ) koja je golferima ispod cijene i bez natječaja prodavala zemlju na Srđu, dala koncesiju nad tvrđavom Imperijal prije 11 godina, gazila referendumsku volju građana, sada sebe predstavlja kao nekoga tko je vratio tvrđavu Gradu.

"Nadaju se da smo zaboravili tko je na početku ove trakavice gradu i građanima oteo tvrđavu i rezultate referenduma o Srđu? Čije su to odluke građanima amputirale 359 hektara prostora iznad grada? Tko je ušutkivao braniteljske udruge i tjerao ih da pristanu na seljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u zapadni bastion ispod repetitora sukladno golferskom projektu? Tko je nagradio veliku kumu golf apartmanizacije mjestom u Bruxellesu i Europskoj komisiji? Zar nije ono supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, radila PR za Razvoj golf?", pita se Capor.

Srđ je naš: Građani, ne nasjedajte na "igrokaz" Gradskog vijeća

Pita i kojoj stranci pripada župan Dobroslavić koji je, kako kaže, nakon ukidanja nezakonitih Izmjena županijskog plana i povećanja obuhvata golfa sa 100 na 310 hektara opet donio istu tu nezakonitu odluku o obuhvatu golfa od 310 hektara, i još: Nije li Mato Franković u duetu s HNS-ovim gradonačelnikom Androm Vlahušićem vikao: 'Ja sam za golf!', glasno da ga Karamarko u Zagrebu čuje?

"Zar nije vlada Andreja Plenkovića izdala Rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš za Srđ, identično onom koje je prethodno pravomoćno ukinuo Upravni sud? Zar ista ta vlada nije izdala golferima lokacijsku dozvolu za projekt nakon što je Upravni sud pravomoćno ukinuo istu tu lokacijsku dozvolu?", pita Capor.

Capor je poručio građanima da ne nasjedaju "na igrokaz s Gradskog vijeća" samo da bi oni - koji su ih, kao i Srđ, prodali toliko puta - sačuvali fotelje "da nas prodaju još jednom u sljedećem mandatu".

"Dubrovački dogovor i dalje je na snazi kao što su i: obuhvat golfa u županijskom planu, GUP-u, UPU, Studija utjecaja na okoliš i lokacijska dozvola. Jer da nije, ovi bi dokumenti ostali pravomoćno ukinuti, a ne obnovljeni", stoji u priopćenju Srđ je naš kojeg potpisuje Đuro Capor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!