veze s krijumčarima

Srbiji nije jasno zašto su uvedene sankcije protiv Vulina, tražit će objašnjenje SAD-a

14.07.2023 u 21:09

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal objavilo je u petak da će od pravosudnih institucija Sjedinjenih Država zatražiti dodatne informacije o razlozima sankcija uvedenih šefu sigurnosne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Tužiteljstvo je, prema izvješćima beogradskih medija, istaknulo da je u vrijeme dok je Vulin bio ministar unutarnjih poslova, a potom i direktor, BIA u suradnji s institucijama SAD-a u predistražnom i istražnom postupku uspješno surađivala i realizirala više predmeta organiziranog kriminala.

Kao značajni predmeti navode se uhićenje kriminalne skupine Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Beogradu, te šefa narko kartela Darka Šarića i transnacionalne kriminalne organizacije, uključujući i dekodiranje Sky aplikacije koje su pripadnici tih skupina koristili u međusobnoj komunikaciji.

Tijekom rada na tim predmetima, te drugim slučajevima koje je vodilo tužiteljstvo "nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umiješanosti Aleksandra Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost", istaknuto je u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.

Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal će, radi provjera nakon objave o razlozima vođenja sankcija Vulinu, "zahtijevati dodatne informacije od domaćih i od pravosudnih institucija SAD-a, ali i drugih međunarodnih partnera", te zatražiti "dostavljanje konkretnih dokaza" koje se odnose na djelovanje Aleksandra Vulina.

Tužiteljstvo je u priopćenju naglasilo da, sukladno Zakoniku o kaznenom postupku, sve osobe, domaće ili inozemne institucije koje imaju bilo kakve dokaze da je počinjeno kazneno djelo, mogu o tome izvijestiti Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da Sjedinjene Države nisu uvele sankcije direktoru sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu zbog umiješanosti u kriminal ili korupciju, već zbog njegovog odnosa i stajališta prema Rusiji.

Vučić je  istaknuo da "nije kokain pronađen u Vulinom uredu, već u Bijeloj kući", aludirajući na nedavnu vijest da su forenzičari registrirali čestice kokaina u sjedištu američke administracije.

Srbijanski šef države je potom u intervjuu provladinoj televiziji Pink rekao kako Amerika ne bi sankcionirala Vulina da je Srbija pristala uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022.