novi udarac za beograd

Vučić o Vulinu na crnoj listi: Nije kokain pronađen u njegovom uredu nego u Bijeloj kući

12.07.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je u srijedu sankcije Aleksandru Vulinu. Vučić tvrdi da sankcije šefu srpske Sigurnosno-informativne agencije (BIA) nisu uvedene zbog kriminala nego zbog odnosa prema Ruskoj Federaciji.

Srpski predsjednik je kazao je i da nije primijetio da je kokain pronađen u Vulinom uredu nego u Bijeloj kući.

"Smatram da je važno da se provede istraga. Vulinu nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala već zbog odnosa s Ruskom Federacijom", kazao je predsjednik Srbije i dodao da će sutra detaljno govoriti o njemu, prenosi Telegraf.

I predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je uvođenje američkih sankcija direktoru BIA-e Aleksandru Vulinu, ističući da su one znak da je radio i radi u korist svoje države i srpskog naroda.

Na pitanje Srne da prokomentira sankcije koje je američko Ministarstvo financija uvelo Vulinu, Dodik je rekao da je to nagrada za njegov patriotizam i istrajnost u očuvanju prijateljskih odnosa s Rusijom i ruskim narodom, prenosi Bljesak.info.

"Svatko tko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj. Aleksandar Vulin je za SAD 'kriv' jer je ostao principijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", istaknuo je Dodik.

On je naglasio da je i sam pod američkim sankcijama, jer je Republika Srpska bila protiv uvođenja sankcija Rusiji i zastupala neutralan stav i da se zbog toga osjeća veoma dobro.

Vulin je stavljen američku na "crnu listu" jer je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stoji u priopćenju američkog Ministarstva financija.

"Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se.

 Sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime.