organizirani kriminal

Tko je srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić zbog kojeg su Amerikanci opalili sankcije Vulinu

12.07.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Šef srpske Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin našao se na "crnoj listi" američkog Ministarstva financija jer je umiješan u transnacionalni organizirani kriminal kao i zbog odnosa sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem. Vulin je važna figura unutar režima Aleksandra Vučića koji je ranije vršio dužnosti ministra obrane i unutarnjih poslova, a Tešić osoba kojom se godinama bave sigurnosne službe.

'Vulin je umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebe javne funkcije. Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem pomažući mu da njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno pređu granicu Srbije', navelo je američko ministarstvo u priopćenju.

"Ova djela uključuju korištenje ovlasti koje ima za osobnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji utjecaj u regiji.

Tko je trgovac oružjem Slobodan Tešić?

Američko Ministarstvo financija smatra Tešića "jednim od najvećih trgovaca oružjem i streljivom na Balkanu". Povezuje s ilegalnim izvozom oružja i vojne opreme u zemlje pod embargom na uvoz oružja.

Protiv Tešića Washington je uveo sankcije još 2017. godine. Vlasti SAD-a su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme - Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited. Protiv Tešića su uvedene sankcije jer je davao mito političarima kako bi osigurao ugovore o naoružanju s raznim zemljama.

Tešić je odavno poznat međunarodnim institucijama kao osoba koja se bavi ilegalnom trgovinom oružjem.

Svojedobno su mu Ujedinjeni narodi su mu uveli desetogodišnju zabranu putovanja zbog kršenja embarga na izvoz oružja Liberiji. Oružje je slano bivšem liberijskom diktatoru i osuđenom ratnom zločincu Charlesu Tayloru.

Prvi put se u američkim medijima spominje 2002., kada je Washington Post objavio kako je njegovo poduzeće Temex bilo uključeno u izradu krstarećih projektila za Irak, da bi se kasnije otkrilo kako je preko iste tvrtke izvršena prodaja automatskih pušaka, ručnih granata i mina u Liberiju. U nastojanju da izbjegne stroge međunarodne kontrole i sakrije pravi identitet, Tešić je tvrtku Temex kasnije nominalno ugasio.

Tešićevo ime se pojavilo i u depešama koje su objavljene na WikiLeaksu gdje ga se označava kao švercera koji prodaje oružje državama gdje vladaju 'teroristički' režimi. Oružje je tako prodavao Liberiji, Jemenu, Libiji.

Završio je i na spomenutoj "crnoj listi" UN-a, no to ga nije spriječilo da nastavi s poslom. Mediji su pisali da je bio upleten u poslove s oružjem u Libiji, kamo je navodno putovao 2013. unatoč tome što mu bila zabranjena putovanja.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je svojedobno dokumentirala Tešićevo poslovanje s Libijom. Prema njihovim informacijama od 2013. do ljeta 2014. Tešić je Libiju opskbrio s 3.000 tona bjeloruskog streljiva i s malim i lakim oružjem i mitraljezima iz Srbije. Navodno je dio toga oružja dospio u posjed naoružanih milicija suprostavljenih priznatoj vladi u Tripoliju.

Prema potvrdama UN-a Tešić posjeduje najmanje tri različite putovnice Srbije i putovnicu BiH. Srbijanske putovnice izdavane su mu 2008, 2009, te 2010, a posjeduje i diplomatsku putovnicu Srbije koja mu je dodijeljena 2013. godine u vrijeme kada je ministarstvom ravnao Ivan Mrkić.

Aleksandar Vulin Izvor: EPA / Autor: Zoltan Balogh

U više navrata označen je kao financijer vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) s razgranatim mrežama s vrhom države koja seže godinama unatrag pa do danas i - Aleksandra Vulina.

Mediji su pisali i da je svojevremeno financirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, pisala je prošlog ljeta o Tešiću Nova.rs. Tada su problematizirali i način na koji je došao u posjed državne vile u elitinom kvartu Dedinje u Beogradu.

Slobodan Tešić je rođen 1958. u Kiseljaku, u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao kondukter u lokalnom prometu. U posao s oružjem uveo ga je stric Đorđe Tešić. O životu prije nego su se njime počele baviti međunarodni istražitelji i sigurnosne službe malo se zna.

Nakon što je završio pod sankcijama Ujedinjenih naroda bio je prisiljen poslovanje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu gdje se lako povezao s tamošnjim vrhom. Sada davne 2011. godine javnost susjedne zemlje iznenadila je suspenzija popularnog glavnog tužitelja Milorada Barašina. Problem su bile otkrivene snimke privatnih sastanaka sa Slobodanom Tešićem.

Slobodna Bosna je tada pisala da se "kontroverzni srpski biznismen" Slobodan Tešić vratio u BiH 2009., nakon što je BIA stavila embargo na sve njegove aranžmane s izvozom oružja i vojne opreme iz te države. Tadašnja odluka je donesena pod snažnim međunarodnim pritiskom, budući da je ranije stavljen na "crnu listu" Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog kršenja međunarodnih sankcija, odnosno, prodaje naoružanja i vojne opreme u Irak i Liberiju.

Hrvatska policija je u rujnu 2013. godine zapalijenila srpske rakete koje su bile namijenjene Sudanu u riječkoj luci. Hrvatski mediji su pisali da je zaplijenjena roba bila u vlasništvu Slobodana Tešića što je on preko beogradskih medija oštro demantirao. Policija je pretragom kontejnera otkrila razno neprijavljeno sofisticirano naoružanje kao i projektile zrak-zemlja.

Krakovi poslovanja Slobodana Tešića vodili su i do nekih zagrebačkih tvrtki, a susreo se i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Bivši hrvatski predsjednik je svojedobno potvrdio sastanak s Tešićem objasnivši da tada nije znao o kome se radi.

'Došao je u skupini poslovnih ljudi zainteresiranih za kupnju brodova, ali su se zanimali i za otkup viškova oružja iz hrvatskih vojnih skladišta. Uputio sam ih na Institut za brodogradnju i MORH. Ne mogu se sada sjetiti tko su sve bili ti poslovni ljudi, ali znam da je sastanak bio pred kraj mog drugog mandata. Nitko mi za tog čovjeka nije rekao da je na UN-ovoj crnoj listi zbog trgovine oružjem', rekao je je tada bivši predsjednik Stjepan Mesić, potvrdivši da je srpski trgovac bio u posjetu Pantovčaku.