susret u beogradu

Unatoč neslaganjima oko Kosova Srbija i Crna Gora su spremne jačati veze

10.07.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Beograd i Podgorica su, unatoč neslaganjima o crnogorskom priznanju Kosova i drugim pitanjima, spremni jačati veze dviju država, a prvi korak bit će imenovanje veleposlanika u Crnoj Gori, rečeno je u ponedjeljak tjekom prvog službenog posjeta predsjednika Crne Gore Srbiji

Crnogorski šef države Jakov Milatović boravi od nedjelje navečer u Beogradu, što je njegov prvi službeni posjet nekoj zemlji nakon inauguracije u svibnju, kada je prioritetno putovao u Bruxelles na sastanke s čelnicima EU-a i NATO-a.

Odnose Srbije i Crne Gore, uz mnoge bliskosti i dobru ekonomsku suradnju, opterećuju činjenice da je službena Podgorica priznala neovisnost Kosova, što Beogradu nije po volji, te da dvije zemlje nemaju diplomatske odnose na razini veleposlanika. Istodobno, Podgorica od Beograda traži izručenje nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, koji je kazneno osuđen u toj zemlji.

  • +10
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović stigao je u službeni posjet Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Miltovićem da su jačanje veza s Crnom Gorom i suradnja s tom zemljom od ogromne koristi za obje države.

Vučić je nakon sastanka s Milatovićem istakao da je ta zemlja "iznimno važan partner ", ne samo zbog ekonomije, nego i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti građana dviju država, velikog broja Srba u Crnoj Gori i velikog broja Crnogoraca koji žive u Srbiji.

Ocijenio je kako u Crnoj Gori postoje neki ljudi koji se trude da "podignu strah od Srbije" i  kažu da Srbija želi nešto od Crne Gore, ali je poručio da Srbiji "ne pada na pamet da traži bilo što" ako to Podgorica ne želi. Vučić je posjetio na crnogorsko priznaje Kosova, rekavši da se obje strane trebaju "staviti u cipele one druge".

Milatović ocijenio iznimno važnim da se s najviših državnih adresa u u fokus stave teme koje približavaju, a ne koje udaljavaju dvije zemlje, priznavši da je pitanje Kosova "jedno od onih o kojem ne postoje ista stajališta", ali da s mora otvoreno razgovarati o tome kako razumjeti poziciju Srbije.

Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic

Meni je važno da se napetosti na sjeveru Kosova stave pod kontrolu i da dođe do deeskalacije, rekao je Milatović, poručivši da "Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine" i želi da se on "okonča na korist obje strane".

Milatović je rekao da Podgorica želimo "najbolje odnose i otvorene razgovore, čak i o temama o kojima se slažu, "a ima ih dosta".

Vučić je najavio da će Srbija u iduća dva tjedna imenovati veleposlanika u Podgorici, te da će "kao ozbiljna i odgovoran država pružiti utemeljene odgovore" u slučaju Marovića.

Milatović se u okviru posjeta sastao i s predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, a položio je cvijeće u spomen žrtvama masovnog ubojstva početkom svibnja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar". 

Odnosi Srbije i Crne Gore, kojoj je donedavno na čelu bio dugogodišnji čelnik Milo Đukanović, dugo vremena su napeti, a crnogorska strana godinama je optuživala Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu za poticanje nemira u Crnoj Gori i ugrožavanje crnogorske samobitnosti.