organizirani kriminal

SAD uveo sankcije Vulinu, optužuju ga za trgovinu drogom i oružjem

11.07.2023 u 20:15

Bionic
Reading

Ravnatelj srpske sigurnosne službe BIA-e, Aleksandar Vulin, nalazi se na popisu onih koji su pod američkim sankcijama, a SAD ga tereti za umiješanost u "organizirani kriminal, trgovinu drogom"

Vulin je bliski suradnik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i šef Partije socijalsta koja je dio vladajuće koalicije.

Direktor Sigurnosno informativne agencije (BIA), Vulin je poznat po proruskim stajalištima.

Sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes. Pojedincima i pravnim osobama u SAD-u također su zabranjene sve transakcije s njime.

Vulin je upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije", stoji u priopćenju ministarstva.

"Javne funkcije koristio je za podupiranje Rusije, jačanje ruskih malignih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu i pružaju Rusiji platformu za širenje utjecaja u regiji", dodaje se.

Srbijanske vlasti zasad nisu reagirale na odluku SAD-a.

Iako je Beograd više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, nije se priključio međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Srbija je kandidat za priključenje Europskoj uniji i na tome putu mora se obračunati s duboko ukorjenjenom korupcijom i organiziranim kriminalom te uskladiti svoju vanjsku politiku s EU-om.