PO UZORU NA EU

Srbiji i Crnoj Gori uskoro trajno ukidamo vize

03.12.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Pokrenut je postupak kojim bi se Srbija i Crna Gora stavile na popis zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u Hrvatskoj do 90 dana, kazao je u četvrtak za Hinu glasnogovornik hrvatske vlade Zlatko Mehun

ZAGREB - Građani tih dviju zemalja i dosada su bez viza mogli putovati u Hrvatsku, ali je taj režim bio privremen i produžavao se svake godine.

Mehun je za Hinu kazao da je "Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pokrenulo postupak izmjene Uredbe o viznom sustavu, kojom bi se Srbija i Crna Gora uvrstile na popis država čijim državljanima ne treba viza za ulazak u Hrvatsku i boravak do 90 dana, odnosno za prelazak preko državnog područja Hrvatske".

Ta je odluka donesena pošto je ranije ovog tjedna i Europska unija ukinula vize za Crnu Goru i Srbiju, te za Makedoniju, čijim državljanima ne treba viza za ulazak u Hrvatsku.

Mehun je rekao da Hrvatska podržava i pozdravlja ukidanje viznog režima za države regije koje su ispunile potrebne uvjete - Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru - te da posebno pozdravlja odluku da te promjene stupe na snagu prije božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Izuzeće iz viznog režima za državljane Srbije i Crne Gore predlaže se slijedom višegodišnjeg donošenja odluka hrvatske vlade o produženju suspenzije viznoga režima, sukladno s odredbama Uredbe o viznom sustavu, kao i činjenice da 19. prosinca ove godine na snagu stupa odluka o ukidanju viznog režima Europske unije u odnosu na te zemlje", izjavio je Mehun.

EU je ovaj tjedan donio odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja će stupiti na snagu 19. prosinca. Od toga datuma građani tih triju zemalja, ali samo oni s biometrijskim putovnicama, moći će putovati u zemlje Europske unije, osim u Veliku Britaniju i Irsku.

Privremeni bezvizni režim za ulazak u Hrvatsku za državljane Srbije i Crne Gore uveden je u lipnju 2003. godine i od tada je redovito produžavan.