politička kampanja

Soroseva zaklada optužuje mađarsku vladu za antisemitizam

22.11.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Politička kampanja mađarske vlade koja ocrnjuje šeficu Europske komisije i sina financijera Georgea Sorosa predstavlja "propagandu duboko okaljanu antisemitizmom", rekao je glasnogovornik Soroseve zaklade u srijedu

Glasnogovornik mađarske vlade je pak rekao da su optužbe "neutemeljene".

Vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana u ponedjeljak je postavila plakate koji kritiziraju predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, čime ju je po prvi put učinila metom političke kampanje.

Jumbo plakati postavljeni u sklopu Orbanove kampanje za izbore za Europski parlament 2024., prikazuju Von der Leyen pored Sorosevog sina Alexandera, koji predsjeda Sorosevom zakladom Otvoreno društvo, uz natpis: "Nemojmo plesati kako oni sviraju".

George Soros i njegovi liberalni svjetonazori su lajtmotiv napada Orbanove stranke Fidesz tijekom proteklog desetljeća.

Soros je Židov te je njegova središnja uloga u propagandi Fidesza dovela do toga da su neki kritičari stranku optužili za antisemitizam, što ona poriče.

"Novac mađarskih poreznih obveznika se opet koristi za financiranje političke propagande duboko okaljane antisemitizmom", rekao je glasnogovornik Otvorenog društva u odgovoru na pitanje Reutersa.

"To je otrcana taktika mađarske vlade: stvaranje nejasne i zamišljene strane prijetnje kako bi se glasačima odvukla pozornost sa stvarnih domaćih pitanja...", dodao je.

Orban tvrdi da se antisemitizam u Mađarskoj ne tolerira dok opetovano prikazuje Sorosa, rođenog u Mađarskoj, kao spletkara koji nastoji potkopati njegovu vlast, među ostalim, svojom podrškom za masovno useljavanje.

Dugogodišnji premijer Orban je zabranio propalestinski skup u Budimpešti nakon napada palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael prošlog mjeseca.

"Nikada se nije radilo o identitetu Georgea Sorosa kao Židova. Riječ je o njegovoj ideologiji i njegovom radikalnom aktivizmu. Radi se o njegovoj odlučnosti da se upliće u politiku u Mađarskoj i drugim zemljama Europe", napisao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs na svom blogu u srijedu, odbacujući optužbe za antisemitizam.

Orban je izjavio da je Mađarska najsigurnija europska zemlja za Židove zbog čvrstog stava njezine vlade prema nezakonitim migracijama.

Obrazovna ustanova Central European University, koju je Soros osnovao 1991., premjestila je 2018. većinu svojih studija iz Mađarske u Beč nakon dugog spora između Sorosa i Orbanove vlade.