proširenje paksa

Mađarska i Rusija dogovorile su se o vremenskom okviru za nove nuklearne reaktore

14.11.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Mađarska i ruska tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom dogovorile su se o vremenskom okviru dugo planiranog proširenja nuklearne elektrane Paks

"Sada se sa sigurnošću može reći da će dvije nove jedinice biti priključene na mrežu početkom 2030-ih", rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

On je upravo potpisao sporazum s čelnikom Rosatoma Aleksejem Lihačevom na lokaciji Paks, 100 kilometara južno od Budimpešte.

Dvije nove jedinice trebale bi zamijeniti dva od četiri reaktora koji trenutno rade u postrojenju. Mađarski premijer Viktor Orbán dogovorio se o gradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 2014. godine.

Rosatom će isporučiti reaktore i gorive šipke. Moskva je također osigurala zajam od 10 milijardi eura, koji pokriva više od 80 posto troškova. Orbán nije promijenio planove ni nakon početka sveobuhvatnog rata Rusije protiv Ukrajine u veljači 2022., unatoč međunarodnom pritisku da to učini.

Provedba nije ispunila očekivanja. Mađarska državna nuklearna uprava tek je prošle godine izdala potrebne građevinske dozvole.

"Proširenje Paksa više nije papirologija, već pravi građevinski radovi", rekao je Szijjártó u utorak. Prema ruskim medijima, Lihačev je rekao da Rusija šalje svoje "najbolje snage" da rade na gradilištu. Projektu će se posvetiti najveća pozornost, rekao je.

Mađarska energetska suradnja s Rusijom žestoko je kritizirana u Europskoj uniji. Država članica EU nastavlja kupovati prirodni plin i naftu iz naftovoda iz Rusije. Ukrajina, susjed Mađarske, više puta je pozvala na sankcije protiv ruske nuklearne industrije.

Nuklearna elektrana Paks izgrađena je između 1969. i 1987. godine. Ima četiri reaktora sovjetskog tipa VVER-440/213 i dnevnog učinka od 2000 megavata. To pokriva nešto više od 50 posto potreba Mađarske za električnom energijom.