'nacionalne konzultacije'

Mađarska vlada građanima postavila 11 pitanja: 'Što mislite o tome?'

17.11.2023 u 16:29

Bionic
Reading

Mađarska vlada pokrenula je u petak nove "nacionalne konzultacije" s ciljem "obrane suvereniteta" srednjoeuropske zemlje pred različitim stajalištima Europske unije

"Bruxelles želi uspostaviti migrantska geta u Mađarskoj. Što mislite o tome?", jedno je od 11 pitanja u upitniku objavljenom na Facebook stranici mađarske vlade.

Nacionalistički premijer Viktor Orban poseže za ovom metodom bez pravnog učinka od 2015. godine kako bi dao legitimitet svojim anti-EU stajalištima.

Osim migracijske politike, konzultacija se bavi i ratom u susjednoj Ukrajini s kojom Mađarska ima napete odnose.

Stanovništvo je pozvano da iznese svoje mišljenje o ovim točkama - "Bruxelles želi dati više oružja i novca Ukrajini", "Bruxelles želi da se Ukrajina pridruži Europskoj uniji".

Mađarska, iako članica NATO-a, odbija poslati vojnu pomoć Kijevu i održava veze s Moskvom. Budimpešta je upozorila Europsku komisiju da ne otvara pristupne pregovore s Kijevom.

Što se tiče embarga na uvoz ukrajinskih žitarica, koji Budimpešta odbija povući unatoč preporuci Bruxellesa, mađarski birači mogu birati između ovih tvrdnji - "svim sredstvima podržati mađarske poljoprivrednike" ili "otvoriti naše tržište genetski modificiranim ukrajinskim žitaricama".

Kod pitanja o Hamasu, navodi se da je ovaj palestinski islamistički pokret dobio financijsku pomoć iz Bruxellesa. Viktor Orban bezuvjetno podržava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i vojnu operaciju pokrenutu u Gazi kao odmazdu za krvavi napad Hamasa na izraelski teritorij 7. listopada.

Osim toga, mađarska vlada optužuje Bruxelles i "brojne strane organizacije" da se upliću u mađarski politički život "davanjem milijarda eura" oporbi.

Vlada poziva Mađare da ispunjeni upitnik pošalju poštom do 10. siječnja, a možda će biti moguće da ga uskoro ispune i online.

Posljednje nacionalne konzultacije provedene su prošle godine, a odnosile su se na sankcije EU-a Rusiji. Provedba je koštala oko sedam milijuna eura.

Sudjelovalo je 1,4 milijuna od osam milijuna birača, odnosno 17,5 posto. Vlada je tada uvjeravala, pozivajući se na odgovore građana, da se 97 posto Mađara protivi sankcijama Rusiji.