PRUGA KOPER-DIVAČA

Slovenci opet na referendumu o mega projektu Mire Cerara

27.03.2018 u 15:16

Bionic
Reading

Novi referendum na kojemu će Slovenci odlučivati o gradnji pruge Koper-Divača, starteškog projekta vlade premijera Mire Cerara na odlasku, održat će se 13. svibnja, samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, odlučila je u utorak državna izborna komisija

Cerar je prije dva tjedna podnio ostavku, a kao neposredan povod za taj iznenađujući potez naveo je, uz neslaganja u svojoj koaliciji, odluku vrhovnog suda da se referendum o potvrđivanju ili odbijanju zakona o gradnji te poveznice koparske luke sa zaleđem mora ponoviti.

Time je poništen rezultat prošle jeseni provedenog referenduma, na kojemu je vladin zakon o gradnji pruge podržalo 53,5 posto birača, dok je 46,5 posto bilo protiv, ali uz odaziv na glasačka mjesta od samo nešto više od 20 posto. Državno izborno povjerenstvo odlučilo je da se novi referendum mora održati prije parlamentarnih izbora, te odredilo da se održi u nedjelju 13. svibnja.

Odbijen je prijedlog da se zbog manjih troškova referendum raspiše zajedno s parlamentarnim izborima koji će uslijediti krajem svibnja ili početkom lipnja, ili pak da se referendum odgodi za jesen kad će se širom zemlje birati općinska vodstva i načelnici općina, na redovnim lokalnim izborima.

Problemi Cerarove vlade s Lukom Koper Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL

Glavni predstavnik građanske inicijative koja se protivi gradnji pruge Koper-Divača umirovljeni ekonomist Vili Kovačič kazao je u utorak da nije zadovoljan odlukom da se novo referendumsko odlučivanje odvoji od termina parlamentarnih ili lokalnih izbora, te da će je pokušati osporiti pred ustavnim sudom. Iza Kovačičeve inicijative stoji i dio oporbe desnog centra koja se Cerarovu projektu gradnje pruge protivi iz političkih i drugih razloga.

Navode da je riječ o više političkom nego ekonomskom mega-projektu koji se vodi netransparentno i iza kojega stoje lobiji sadašnje vladajuće koalicije, te da bi se pruga duga samo 27 kilometara mogla sagraditi znatno jeftinije od predviđena 43 milijuna eura po kilometru.

Malo je vjerojatno da će oporba koja se projektu protivi uspjeti u nastojanjima da se na novom referendumu protiv vladinog zakona o pruzi izjasni najmanje 40 posto od svih birača upisanih u biračke spiskove, bez obzira na izlaznost, što je uvjet da vladin zakon 'padne', ali bi rezultat referenduma koji se održava par tjedana prije izbora mogao donekle otkriti izglede oporbe za uspjeh na izborima i snagu sadašnjih partnera u Cerarovoj vladi.