goran bandov analizira

Uzdrmana Dežela: Što se krije iza Cerarove političke šok-terapije?

15.03.2018 u 21:21

Bionic
Reading

Iznenadna ostavka slovenskog premijera Mire Cerara, objavljena u srijedu navečer, potresla je tamošnju političku scenu. Je li riječ o dobrom PR potezu uoči izbora ili moralnom činu odgovornog političara, za tportal je analizirao prof. dr. sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, izvanredni profesor te prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld

Bandov kaže da je Slovenija već dugo u neformalnoj predizbornoj kampanji te stranke vladajuće koalicije ne nastupaju više zajedno kao partneri, nego takmaci uoči parlamentarnih izbora.

'Toj tezi u prilog ide i činjenica da koalicijski partneri nisu znali da će premijer Miro Cerar podnijeti ostavku sve dok to nije javno objavljeno medijima. Miro Cerar na čelo vlade dolazi u srpnju 2014. godine vodeći listu stranke osnovane netom prije tih izbora, koja je u međuvremenu prema istraživanju javnog mnijenja izgubila značajnu biračku potporu', navodi Bandov.

Cerar službeno, objašnjava Bandov, napušta funkciju premijera zbog pada referendumske odluke o gradnji pruge Kopar - Divac na Vrhovnom sudu Slovenije, koju je snažno zagovarao te je uložio značajan dio svojeg političkog kapitala u taj investicijski projekt.

>>>Ceraru je presudio slovenski projekt stoljeća koji bi zadao udarac i Hrvatskoj

'Ključni problem za suce bila je financijska podrška, koju je osigurala vlada jedne od zainteresiranih strana te joj je na taj način osigurala značajnu prednost. Kako je referendumska odluka srušena, a mogućnost razvoja planirane pruge odgođena ili potpuno anulirana, Cerar je smatrao svojom odgovornošću vratiti građanima vlast kako bi oni sami što prije donijeli odluku tko ih treba predstavljati u slovenskom parlamentu', navodi Bandov.

Mnogi se međutim pitaju je li posrijedi visokomoralan potez odgovornog političara ili je u pitanju tek pokušaj spašavanja rejtinga koji mu je pao na niske grane uoči lipanjskih izbora.

Bandov kaže da mnogi analitičari smatraju da je potez premijera Cerara zapravo izvrstan PR kako bi ispao žrtva političkih igara na slovenskoj političkoj sceni te na taj način zadobio podršku građana za svoju listu na idućim izborima. S druge strane, ističe, neki su uvjereni da je to zapravo čin odgovornog političara koji je shvatio da nema potporu koalicijskih partnera za upravljanje državom te je odlučio propitati svoju političku težinu pred građanima Slovenije.

'Ostaje dojam kako se oba stajališta zapravo međusobno ne isključuju jer je Slovenija ionako pred parlamentarnim izborima u lipnju, sadašnja vlada zbroj je političkih takmaca, a ne suradnika, te se ovim potezom bez susprezanja stranke vladajuće koalicije mogu upustiti u klasičnu otvorenu predizbornu kampanju', smatra stručnjak s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

  • +18
Miro Cerar prilikom posjeta Zagrebu s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kakva je budućnost Cerara kao političara jer mu popularnost rapidno pada?

Bandov podsjeća na to da je Miro Cerar vrstan sveučilišni profesor i pravnik te ga nakon napuštanja političkih funkcija čeka radno mjesto na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. No vjeruje kako će se Cerar još jedno vrijeme zadržati u politici te će u sljedećem mandatu vjerojatno biti oporbeni zastupnik u slovenskom parlamentu.

'Ipak, kako pokazuju najsvježije predizborne ankete, za novu vladu bit će potrebna opet minimalno tri partnera, a vrlo vjerojatno i četiri, sve opcije još su otvorene te se do kraja neće znati tko će sjediti u oporbi, a tko u poziciji u slovenskoj političkoj areni', zaključuje Bandov.

Problemi Cerarove vlade s Lukom Koper Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL