MEĐUNARODNI SKANDAL

Slovence muči pitanje: Tko je prisluškivao dvoje aktera?

23.07.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Je li član Arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici smišljao s Ljubljanom taktiku kako utjecati na ostale suce te hoće li Hrvatska zbog ovih neregularnosti tražiti prekid arbitražnog postupka, analizirali su gosti HTV-ove emisije Otvoreno: pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, nezavisni zastupnik Damir Kajin te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (HDZ) Andrej Plenković

Je li član Arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici smišljao s Ljubljanom taktiku kako utjecati na ostale suce te hoće li Hrvatska zbog ovih neregularnosti tražiti prekid arbitražnog postupka, analizirali su gosti HTV-ove emisije Otvoreno: pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, nezavisni zastupnik Damir Kajin te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (HDZ) Andrej Plenković

Tko je prisluškivao dvoje aktera?

Iz Ljubljane se za Dnevnik HRT-a javio Damir Smrtić koji je godinama i kao HRT-ov dopisnik iz Slovenije pratio granični spor između Hrvatske i Slovenije. Glavno je pitanje u Sloveniji - tko je prisluškivao dvoje aktera - kaže Smrtić. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je slovenskoj novinskoj agenciji izjavio kako sve smatra dijelom 'izborne kampanje u Hrvatskoj' i da 'je hrvatska strana očito vrlo nervozna'. Slovenski mediji objavili su popodne da je prekinuo svoj godišnji odmor u Francuskoj te da će dimenzije skandala analizirati idućih dana. Kako je objavila Slovenska televizija, Erjavec je odbio komentirati objavu transkripata i audio snimaka razgovora Drenik i Sekoleca koji su i po stajalištima slovenskih pravnika šokantni jer kompromitiraju Sekolca i Drenikovu koji bi, kako se navodi, mogli odstupiti. Stručnjaci, međutim, kažu da slučaj ne ugrožava samu arbitražu koja je potpisana kao međudržavni dokument i kojom treba riješiti granični prijepor. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi pisanje Večernjeg lista, iz kojega se može zaključiti da je Slovenija preko svoje ovlaštene zastupnice na arbitražnom sudu Simone Drenik pokušavala utjecati na stajališta arbitražnih sudaca koji odlučuju o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, ocijenilo kao provokaciju.

Damiru Kajinu najviše je sporno to što bi Slovenija mogla dobiti 150 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorijalnog mora te bi na taj način Hrvatska izgubila spoj s Italijom - i onda bi doista Slovenci dobili sve što su htjeli na moru, kao što je rekao predsjednik suda Gilbert Guillaume. Kajinu se čini da ćemo na moru izgubiti naprosto sve te da je to sramotno i ponižavajuće. Kosor se nije složila s Kajinom te je rekla da nije istina da je Hrvatska sve dala Sloveniji potpisivanjem sporazuma.

Spominjanje epikontinentalnog pojasa u snimci telefonskog razgovora za Andreju Metelko Zgombić jest nešto što Slovenija ne može nikada dobiti. Sud je pri odluci o granici na kopnu i moru isključivo vezan međunarodnim pravom, rekla je pomoćnica ministrice Pusić.

Damir Kajin iznio je tezu da je snimka došla do srpskog Kurira preko američkih obavještajnih službi te je to tako dospjelo naposljetku i do našeg Večernjaka. Dodao je kako bi volio da se postupak između dvije države vrati na početak, ali sumnja da će to biti moguće.

Za Plenkovića, trenutačni sastav suda je kompromitiran te sve što se dogodilo ide na štetu Sloveniji, što se neće svidjeti ni brojnim partnerima unutar Europske unije. Plenković je pozvao na konsenzus političkih stranaka te čvrsti pravni i politički stav koji će gledati prvenstveno na nacionalne interese. Emisiju u cijelosti možete pogledati na internetskoj stranici HRT-a.

Josipović: Zbog ovog skandala nužno premještanje spora na drugi sud!

'Ovo je prvorazredni pravni, politički i moralni skandal. Rad arbitraže je kompromitiran. Ideja nepristranog rješavanja spora Hrvatske i Slovenije izvrgnuta je ruglu. Standardi nepristranosti sudaca, a i postupanja Slovenije kao stranke ozbiljno su prekršeni. Tko sad može vjerovati u pravednu odluku!? U Saboru sam bio protiv Ugovora o arbitraži. Pod ucjenom vezanom uz ulazak u EU, Vlada i Sabor su pristali na Arbitražni ugovor koji kao da unaprijed Sloveniji daje za pravo. Bio sam za to da spor riješimo pred Međunarodnim sudom pravde ili pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Slovenija to nije htjela smatrajući da sudovi striktno primjenjuju međunarodno pravo, što joj ne ide u prilog. Suprotno, Ugovorom o arbitraži mogu, kako su to i učinili, steći prednost ugovaranjem nepravednih odredbi. Načelno nisam protiv arbitraže, već protiv takve arbitraže. Sada kada je jasno da se arbitražom manipulira Hrvatska mora učiniti sve da se rješavanje spora premjesti na jedan od međunarodnih sudova', rekao je Ivo Josipović, bivši predsjednik države i stručnjak za međunarodno pravo za Večernji list.