zakon u pripremi

Slažu se kockice, Mikulić korak bliže fotelji glavnog državnog inspektora

13.12.2017 u 19:23

Bionic
Reading

Nakon što je 2014. godine Državni inspektorat ugašen te su inspekcijske službe razbacane u pet ministarstava vlada Andreja Plenkovića odlučila je ponovno sve te službe staviti pod isti krov. Zakon o Državnom inspektoratu planira se usvojiti najkasnije do konca ožujka iduće godine, a glavni kandidat za budućeg glavnog državnog inspektora je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i šef zagrebačkog HDZ-a

Prvi korak prema ponovnom ustrojavanju Državnog inspektorata, kao jedinstvene i samostalne institucije, upravo je učinjen. Ministarstvo gospodarstva uputilo je u javnu raspravu 'Obrazac prethodne procjene za Zakon o Državnom inspektoratu', nakon čega se u javnu raspravu planira uputiti i sam prijedlog nacrta Zakona o Državnom inspektoratu.

Cilj novog zakona je objedinjavanje inspekcijskih službi jer, tvrde u Ministarstvu gospodarstva, raspršenost inspekcijskih službi u nekoliko ministarstva 'u praksi dovodi do ograničenog i nekoordiniranog djelovanja na otkrivanju i suzbijanju nezakonitosti u ponašanju gospodarskih subjekata'.

Dakle, Vlada želi inspekcijske službe porazbacane u čak pet ministarstava (rada i mirovinskog sustava, financija, turizma, gospodarstva te poljoprivrede) vratiti pod krov Državnog inspektorata. Čelnog čovjeka te moćne institucije odredit će, to je sasvim jasno, HDZ, odnosno premijer Andrej Plenković.

A kako stvari zasad stoje, najizgledniji kandidat za šefa Državnog inspektorata je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i čelnik zagrebačke organizacije HDZ-a.

  • +5
Andrija Mikulić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Izvor iz HDZ-a rekao nam je da je još ljetos na sastanku, kojem su prisustvovali šef HDZ-a Andrej Plenković, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, Andrija Mikulić i Drago Prgomet (HDZ-ov kandidat koji se u svibnju natjecao za gradonačelnika Zagreba), dogovoreno da će Mikulić, ako postane glavni državni inspektor, napustiti mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, a da će na tu funkciju doći Prgomet.

Mikulić nam danas nije odgovorio na poruku je li kandidat za budućeg šefa Državnog inspektorata, ali je već ranije dao naslutiti da je zainteresiran za tu funkciju. 'Ne želim odgovarati na hipotetska pitanja. Prvo treba donijeti zakon, onda predsjednik Vlade treba predložiti kandidata i tek onda netko može biti izabran. Tko će to biti, tek ćemo vidjeti. Drago mi je da Vlada želi oformiti inspektorat jer je to tijelo potrebno', rekao je koncem rujna Andrija Mikulić, koji je od 2004. do 2012. godine bio pomoćnik glavnog državnog inspektora.

Da se stvari kreću upravo u tom smjeru, sugerira još jedan nedavni događaj.

Naime Drago Prgomet je 1. prosinca svoj mandat zastupnika u Saboru stavio u mirovanje te je fokus svojeg političkog djelovanja usmjerio isključivo na zagrebačku Gradsku skupštinu, u kojoj je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

  • +4
Drago Prgomet bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako se u HDZ-u već dugo govori o tome da će naslijediti Mikulića na mjestu šefa zagrebačke Skupštine, Prgomet danas nije želio komentirati tu mogućnost. Međutim iz njemu bliskih krugova neslužbeno smo doznali da je zainteresiran za tu funkciju te da smatra kako je to već dogovoreno u vrhu stranke.

Ako Andrija Mikulić postane glavni državni inspektor, on će se, tvrdi naš izvor iz HDZ-a, morati povući s drugih javnih dužnosti – zastupnika u Gradskoj skupštini i u Saboru, ali i s mjesta predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a.

Novi predsjednik gradskog HDZ-a birat će se potom na izborima po načelu 'jedan član - jedan glas', a Drago Prgomet neće biti kandidat za tu funkciju čak i ako postane predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.