HDZ-OV MIKULIĆ

'Rasfomiranje Inspektorata za anale politički najlošijih poteza'

06.05.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su pozdravili donošenje zakona koji bi unaprijedio zaštitu potrošača i alternativno rješavanje potrošačkih sporova, ali ne u hitnom postupku, kako je tražila Vlada, nego u redovitom, dakle u dva čitanja, a zasjedanje nastavljaju u srijedu

Važno je donijeti taj zakon u što skorijem roku, ističe Vladin predstavnik Leo Prelec i tumači da je rok za usklađivanje sa Direktivom o alternativnom rješavanju sporova bio u srpnju 2015. Njegovim protokom Europska komisija pokrenula je postupak povrede prava protiv Hrvatske, daljnjim kašnjenjem izlažemo se novčanoj kazni zbog nepravovremene implementacije zakonodavstva, upozorio je Prelec.

Zakonom se potrošačima želi osigurati pristup jednostavnim, jeftinim i učinkovitim načinima rješavanja domaćih i prekograničnih potrošačkih sporova. Rok za okončanje postupka bio bi 90 dana, a samo bi se iznimno mogao produljiti.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić ističe kako odnos prema krajnjem kupcu, ponajviše zbog sve lošije kvalitete proizvoda, zahtijeva ponovnu uspostavu Državnog inspektorata. Naročito je, kaže, opasna internetska prodaja, u kojoj se kupuju proizvodi za koje nema dovoljno informacija.

I Miroslav Šimić (Most) smatra da se potrošači suzdržavaju od prekogranične kupovine zbog nesigurnosti, nepovjerenja, razlike među pravima država članica.

Prelec ističe da će kontaktna točka za online rješavanje prekograničnih sporova biti Nacionalni europski potrošački centar koji djeluje u Ministarstvu gospodarstva. 'Prijedlozi za alternativno rješavanje prekograničnog spora podnose se putem platforme za online rješavanje sporova, to je alat koji omogućuje podnošenje pritužbi uz svu prateću dokumentaciju elektroničkim putem na jeziku bilo koje države članice Unije', objasnio je Prelec.

Mikulić: formirati Državni inspektorat

Zauzimanje za formiranje Državnog inspektorata kao središnjeg inspekcijskog tijela, najvio je Andrija Mikulić (HDZ) u raspravi o izmjenama Zakona o inspekcijama u gospodarstvu.

'Jedan od uvjerljivo najgorih, najlošijih poteza, koji će ući u anale politički najlošijih poteza, je rasformiranje Državnog inspektorata koje je učinila prošla Vlada', rekao je Mikulić i najavio zauzimanje za formiranje Inspektorata kao središnjeg inspekcijskog tijela.

'To je nužno, ne da bi to bio represivni aparat, nego da bi imali partnerski odnos sa gospodarstvenikom', rekao je Mikulić.

SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić ustvrdio je da prošla Vlada nije ukinula inspektorat nego način njegove organizacije. 'Inspekcija i dalje postoji, samo je raspodijeljena po ministarstvima', kaže Jelušić.

Zastupnici podržavaju izmjene koje bi gospodarskim subjektima omogućile da bez kazne, u određenom roku, otklone nepravilnosti koje inspekcija utvrdi, pod uvjetom da te nepravilnosti ne predstavljaju teže prekršaje.

SDP u osnovi nema primjedbi, no čemu hitna procedura, pita Jelušić.

Branko Hrg (HSS) uzvraća da bi sve zakone koji se tiču gospodarstva trebalo donositi po hitnom postupku, kako bi se gospodarstvenicima omogućilo da normalno funkcioniranju.

Ako je hitno, zašto danas ne donesemo tu izmjenu, zašto čekamo tjedan, dva ili tri, ustrajava Jelušić i zaključuje da je to stoga jer vladajući nemaju kvoruma.

"Što se tiče kvoruma, pa kako vas nije sram. Pa vi ste ti koji ste izabrani, plaćaju vas porezni obveznici i izlazite iz dvorane da u ovoj sabornici nema kvoruma", uzvratio mu je Mikulić.

Sabor zasjedanje nastavlja u srijedu.