sastanak vodstva stranke

Plenković o koaliciji s Bandićem: Pričekajmo drugi krug!

23.05.2017 u 17:20

Bionic
Reading

Analiza koju je proveo HDZ pokazala je da je ta stranka uvjerljivi pobjednik lokanih izbora, poručio je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Dodao je da se na lokalnim izborima pokazalo da HDZ ima oko 31 posto na području cijele Hrvatske i da se 'zrcalio rejting koji stranka ima po svim istraživanjima'. Analizirao se i Zagreb.

'U tom gradu smo ostvarili rezultat slabiji nego što smo očekivali. Žao mi je što građani nisu prepoznali Dragu Prgometa', kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Zagrebački HDZ i stožer Drage Prgometa dobili su u zadatak i da sami u sljedeća dva tjedna analiziraju kako je došlo do ovih rezultata, poručio je Plenković. To što je Prgomet dobio manje od HDZ-ove liste u Zagrebu, kazao je Plenković, nije neobično jer je to pojava je do koje je došlo u nekoliko sredina.

Upitan je li bilo bojkota prilikom glasovanja za Prgometa, šef HDZ-a je kazao kako se u te detalje danas nije ulazilo. Kaže da je dio birača glasao za desnije kandidate, dio za Bandića i dio za Švaljek.

Da li je opcija raspuštanje zagrebačke organizacije HDZ-a s obzirom na diskrepanciju u broju glasova, upitali su novinari. 'Tako bi mogli raspustiti nekoliko organizacija. Ta nekonzistentnost nije svojstvena samo Zagrebu. A u Zagrebu se to dogodilo već drugi put', rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li koalirati s Bandićem, Plenković je kazao: 'Pričekajmo drugi krug'. Upitan da li se je razgovaralo o novim ministrima, Plenkovic je kazao da su tema danas bili samo izbori.

Prije sjednice vrha stranke novi župan Ličko-senjske županije Darko Milinović kazao je da je Prgomet imao loš rezultat u Zagrebu, ali i da je i sama stranka loše prošla na zagrebačkim izborima. 

Na pitanje treba li za to netko odgovarati, Milinović je rekao: 'Kao što ja odgovaram za uspjeh u svojoj sredini, tako će se postaviti i pitanje odgovornosti u Zagrebu, ali nakon analize i drugog kruga lokalnih izbora.'

Kamere Nove TV snimile su Dragu Prgometa pri ulasku u središnjicu HDZ-a. Tom prilikom upitan je za loš rezultat u prvom krugu lokalnih izbora kojega je ostvario u svojoj kandidaturi za gradonačelnika Zagreba.

'Podsjetio bih vas da je naš kandidat prije četiri godine kao kandidat desnice sa osam stranaka dobio manje nego ja kao kandidat HDZ-a ove godine. I to u situaciji kad smo imali puno ozbiljnije kandidate. Prošli puta je bilo tri puta više za listu nego za kandidata', rekao je Drago Prgomet te zatražio od novinara da mu čestitaju rođendan.

Prije početka sjednice član Predsjedništva Božidar Kalmeta odgovarajući na novinarske upite rekao je kako je u Zagrebu teško pobijediti Milana Bandića te da bi rezultat bio puno bolji da Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović nisu otišli na drugu listu. No, dogodilo se što se dogodilo, rekao je Kalmeta. Upitan je li to pljuska HDZ-u, Kalmeta je odgovorio da je to pljuska onima koji su otišli. 

'HDZ je postigao velike izborne rezultate na jugu Hrvatske, a posebice u Dalmaciji', ustvrdio je kandidat za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara koji će se u drugom krugu sučeliti sa Željkom Kerumom te dodao da će njegova pobjeda obojiti Dalmaciju u plavo.

Kandidatkinja za osječku gradonačelnicu Ivana Šojat smatra da je ostvarila sjajan rezultat kao novo lice u politici odnosno znatno bolji od nekih 'starijih političara'. Stanje u Osijeku nije nimalo ružičasto iako trenutni gradonačelnik tvrdi suprotno, ocijenila je Šojat.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić upitan o organiziranju autobusa kojima su birači iz Hercegovine dolazili u Hrvatsku na glasovanje, rekao je kako svi Hrvati imaju pravo glasovati.