zbog neisplate plaća

Sindikati Uljanika i 3. maja od ministra Horvata i Marića traže hitan sastanak

04.03.2019 u 10:08

Bionic
Reading

Četiri sindikata koji djeluju unutar Uljanikovih društava i brodogradilišta 3. maj poslali su u ponedjeljak pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu i financija Zdravku Mariću za hitnim sazivanjem sastanka zbog "neisplate pet plaća radnicima Uljanika te već odrađenog šestog mjeseca za kojeg nema jamstva za isplatu" te predlažu da se sastanak održi još danas.

"Radnici žele svojim radom zaraditi svoje plaće, ali i redovno ih primati. Stoga smatramo da je Uprava Uljanika odabirom Tomislava Debeljaka za strateškog partnera, uz dostavu financijskih podataka, odradila sve što je u njihovoj moći. Dakle, na Vladi i novom strateškom partneru je sada da donesu konačnu odluku o rješenju statusa Uljanika i 3. maja i time zaustave agoniju koju osjećaju radnici navedenih društava, njihovi članovi obitelji, radnici kooperacije i dobavljača materijala te njihove obitelji, ali i radnici i vlasnici obrta i trgovina čije se usluge koriste" - navode sindikati u pismu poslanom ministrima gospodarstvu i financija.

Traže da se na sastanku donese konačna odluka u kojoj će svi navedeni dionici participirati, te da se krene primjenom dogovorenih poslovnih aktivnosti i u tijekom tjedna isplate sva zaostala potraživanja prema radnicima i onima koji bez tih potraživanja ne mogu preživjeti.

"Mnogim radnicima banke su sjele s ovrhama, radnici nemaju više novaca za prehraniti članove obitelji, financijske rezerve su utrošene i većina radnika bit će prisiljena dati otkaz i krenuti na na zavod za zapošljavanje gdje će imati nekakva primanja ili potražiti posao u inozemstvu" - naveli su sindikati.

Dodali su kako je dio potrebnih radnika, koji bi dovršili gradnje u Uljaniku odnosno započeli rad na novogradnjama, spreman vratiti se u Uljanik i popuniti potrebni manjak radne snage.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL