BRANKA IVANČAN PICEK

Šefica DHMZ-a: Zemlja ne može gutati tu količinu kiše. Slijedi nam nova epizoda

03.11.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Gošća Dnevnika Nove TV bila je ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek, koja je upozorila kako je ovog mjeseca ponegdje palo i trostruko više kiše od prosječne količine za listopad, a slijedi nam nova kišna epizoda

'Ovo nevrijeme donijelo je jedan čitav niz nepogoda, što u našoj zemlji, što u Europi. Bili smo svjedoci čak sedam žrtava u zapadnoj Europi, a kod nas je bio čitav lanac od velikih količina oborina, pogotovo na području Istre, Kvarnera, Gorskg kotara i Like - zatim do olujnog vjetra, juga, na Jadranu, a lokalno i velike količine oborine u ostatku Hrvatske. Sve je to dovelo kao posljedica i do velikih plimnih valova duž cijele naše obale. Vidjeli smo i svjedočimo velikim plavljenjima riva duž cijelog Jadrana. U Rijeci je u 10. mjesecu prosjek za oborinu negdje oko 180 litara po četvornom metru. Ovog listopada pale su 444 litre. Sve je to već zemlja akumulirala veliku količinu vlage i više ne može gutati tu količnu kiše koja je trenutno s ovom kišnom epizodom i rezultati su ovakvi porasti vodostaja naših rijeka", rekla je Ivančan Picek u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje zašto je DHMZ nekoliko puta mijenjao razine upozorenja, rekla je kako je prognostički materijal ukazivao na razvoj ekstremno opasnog vremena, olujnog juga i velike količine oborina. 'Takvo olujno vrijeme nije trajalo 24 sata, trajalo je na određenom području par sati i naravno da se upozorenje smanjivalo s prolaskom olujnih oblaka nad područjem Istre i Kvarnera - s crvenog smo ih mijenjali u narančasto', objasnila je te pozvala građane da paze na takve vremenske prognoze kako bi bili na oprezu kada je to potrebno.

  • +4
Zagreb: Nabujala Sava kod Podsusedskog mosta nosi naplavine Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Idućih dana vrijeme ostaje nestabilno, ali i dalje toplo. Zahladnjenja nekog ozbiljnijeg nema na vidiku, nova kišna epizoda pred nama je u noći sa subote na nedjelju. Treba biti oprezan radi poplava jer tu bi mogla Sava imati i veći protok i veći nivo nego što ima danas", upozorila je ravnateljica DHMZ-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević / PIXSELL