obrana od poplave

Stiže vodeni val, iz Hrvatskih voda kažu: Najgore će biti u ponedjeljak

03.11.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Vrhunac vodenog vala Save do Zagreba trebao bi stići oko ponoći, a Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je kako bi nakon novih padalina koje se očekuju u nedjelju tijekom ponedjeljka moglo doći do većer rasta vodostaja

'Prema trenutnim prognozama, ne prijeti nam scenarij kakvog smo imali ovog ljeta. Dotok vode u osmom mjesecu bio je oko 3400 kubika, a sada je na nekih 2200', objasnio je Novosel u vijestima Nove TV. Ipak, ne možemo još odahnuti.

'Vrijeme nikako da se stabilizira. Sa subote na nedjelju očekujemo obilniji val kiše. Sutra će na zagrebačkom području vodostaji početi opadati, ali će već s nedjelje na ponedjeljak ponovo početi rasti', kaže Novosel.

  • +12
Rijeka: Poplavljene ceste i Grobničko polje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uzvodno od Zagreba su na snazi redovne mjere obrane od poplava, a očekuje se da će iste mjere biti proglašene nizvodno.

'Karlovac je puno bolje prošao. Pala je manje kiše nego se očekivalo tako da će sutra ujutro faliti dva metra da se uvedu mjere. U Dravi sutra ujutro očekujemo dotok od 2000 metara kubnih u sekundi, a u Muri 600-700. U osmom mjesecu je u Dravi dotok isto bio 2000, ali je u Muri bio 1400 kubika. Tako da će situacija biti bolja', objasnio je.