60 MILIJARDI DOLARA

Šef UN-a traži reguliranje trgovine oružjem

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2012 11:50
  • Objavljeno 04.07.2012 u 11:45
Ban Ki-moon i Barack Obama

Ban Ki-moon i Barack Obama

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA USA/SIPA

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu na sklapanje obvezujućeg sporazuma kojim bi se reguliralo svjetsko tržište oružja, vrijedno više od 60 milijardi dolara.

"Nemamo mulitilateralni sporazum globalnog dosega koji bi se odnosio ne konvencionalno oružje", rekao je on na prvoj konferenciji UN-a koja će se baviti nacrtom ugovora o trgovini konvencionalnim oružjem u svijetu. 'Loše regulirani međunarodni ugovori o transferu oružja potiču sukobe, destabiliziraju regije te osnažuju teroriste i mreže kriminalaca', naglasio je Ban Ki-moon.

'Naš cilj je jasan. Robustan i pravno obvezujući sporazum o trgovini oružjem koji će imati stvaran učinak na živote milijuna ljudi koji pate zbog posljedica oružanih sukoba, represije i oružanog nasilja', izjavio je glavni tajnik UN-a na početku konferencije koja će iduća četiri tjedna trajati u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku.

Početak konferencije obilježio je i spor oko toga trebaju li Palestinci sudjelovati na konferenciji kao promatrači bez prava glasa, status koji imaju i u Općoj skupštini, ili kao državno izaslanstvo. Sjedinjene Države i Izrael zaprijetili su da će napustiti konferenciju ako Palestinci na njoj budu imali pravo glasa.

Većina delegacija ocijenila je da bi rad konferencije bez sudjelovanja SAD, najvećeg trgovca konvencionalnim oružjem, bio besmislen pa je palestinsko izaslanstvo nevoljko prihvatilo da kao i Vatikan, koji je također tražio pravo glasa, bude nazočno samo kao promatrač.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi