novi statut: Osuđeni - van

SDP pripremio teren za micanje Željka Sabe, a on kaže: 'Kao stranački vojnik prihvatit ću kaznu, ali...'

16.03.2018 u 14:43

Bionic
Reading

Nakon što je SDP izglasao novi Statut na subotnjoj Konvenciji, u sljedećih nekoliko dana trebao bi biti i objavljen na stranicama stranke. No tek će se vidjeti kakve će zbog novih odredbi biti posljedice po članove

Među prvima koji bi zbog novog Statuta mogao biti 'kažnjen' je i bivši vukovarski gradonačelnik i šef vukovarskog SDP-a Željko Sabo.

Naime, Konvencija je, kroz amandmane Peđe Grbina, prihvatila to da ubuduće osobe osuđene za kaznena djela neće moći biti kandidati ni na funkcijama u SDP-u. Drugim prihvaćenim amandmanom određeno je pak da oni protiv kojih se vodi kazneni postupak moraju o tome obavijestiti glavnog tajnika, a općinski i županijski odbor moći će suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak iz kataloga koji će se utvrditi. Ako pak ne žele čekati odluku lokalne organizacije, osoba protiv koje se vodi kazneni postupak može i samostalno staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo.

Sabo, koji je osuđen za pokušaj podmićivanja, na čelo vukovarskog SDP-a izabran je po starim pravilima te ga se po novima ne može smijeniti s čela organizacije. No problem mu stvaraju još dva kaznena postupka koja se vode protiv njega. O njima će, prema novom Statutu, morati obavijestiti glavnog tajnika stranke, a nakon toga se očekuje da o Sabinom statusu u stranci raspravlja i njegova lokalna organizacija.

Iako Statut propisuje da ga lokalna organizacija može suspendirati, nova pravila ne propisuju obvezu, nego samo mogućnost suspenzije. Kako će se postaviti vukovarski SDP, koji se već podijelio zbog izbora Sabe za šefa, nemoguće je procijeniti.

Novi Statut stvara probleme i šefu porečkog SDP-a?

Među onima koji bi se mogli naći u problemima u slučaju prijevremenih izbora je i šef porečkog SDP-a Rodoljub Kosić. Kosić je na čelo SDP-a Poreč izabran početkom godine, i to po starim pravilima, pa ga se ne može smijeniti. No u slučaju eventualnih prijevremenih izbora ne bi mogao biti kandidat jer je još 2013. osuđen na godinu i pol, uvjetno četiri godine, za zlouporabu položaja. Na redovnim izborima Kosić ne bi trebao imati problema jer će mu dotad proći rok rehabilitacije.

  • +6
Sva lica Željka Sabe Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Odmah nakon što je stranka prihvatila Grbinovu ideju u stranačkim se kuloarima pojavila informacija da je amandman napisao upravo zbog slučaja Željka Sabe. Iako to nitko javno ne želi reći, nije slučajnost da se takvo pravilo pojavilo tek u amandmanima, a ne pri izradi prvog nacrta Statuta.

Grbin: Nisam amandmanima ciljao određene osobe

'Na Konvenciji stranke predložio sam četiri amandmana, od kojih su se dva odnosila na pitanje odgovornosti članova SDP-a. Te amandmane nisam podnosio zbog određenih osoba iako su se neki odmah prepoznali, već zbog činjenice da je poštenje nešto što je od Ivice Račana okosnica političkog djelovanja SDP-a. Kao politička stranka možemo zatvoriti oči pred tzv. mangupima u vlastitim redovima ili možemo poduzeti korake kojima ćemo jasno izraziti svoj stav da u SDP-u mora biti nulta tolerancija na kriminal. Ja sam se odlučio za ovo drugo i drago mi je što su to prepoznali u Komisiji za Statut i na Konvenciji', kazao je za tportal Peđa Grbin.

Za komentar smo upitali i samog Željka Sabu, koji je amandmane u šali nazvao 'lex Sabo', jer kaže da ne zna još nekog u stranci na koga bi se taj amandman mogao odnositi.

Sabo: Moja stranka su Vukovar i Hrvatska

'U okviru zakona je definirano tko se može kandidirati i tko može biti kandidat za lokalne i parlamentarne izbore. Ako se unutar SDP-a katalog tih kaznenih djela prepiše iz zakona, onda je to prepisano iz zakona. No ukoliko se katalog kaznenih djela bude proširivao, onda ću to tumačiti željom da se mene diskvalificira iz utrke. Ja sam se lani mogao kandidirati za lokalne izbore i nije me u tome priječio ni SDP-ov Statut ni zakon. Ja sam stranački vojnik i ako budu tražili da podnesem ostavku, onda će to tako biti. Ali ne bih volio da zbog osobnih ambicija drugih ljudi ispada da se mora maknuti mene iz političke utrke', kazao je Sabo za tportal.

No hoće li iskoristiti mogućnost i sam staviti članstvo u mirovanje zbog dva kaznena postupka koja se vode protiv njega?

'Ranije sam se kandidirao zbog Vukovara i građani su mi uoči lokalnih izbora prilazili i tražili su da se opet kandidiram. Ja to nisam učinio i pustio sam da gradska organizacija SDP-a donese odluke onako kako su ih donijeli. Nakon lokalnih izbora, nakon što je stranka s 35 posto pala na 12 posto, članovi stranke i simpatizeri su mi prilazili i tražili da se politički aktiviram u SDP-u. Na traženje Vukovaraca to sam i napravio. Moja stranka su Vukovar i Hrvatska, a boljitak Vukovara sam odlučio graditi u okviru SDP-a. Nisam želio napustiti SDP i otići u nezavisne, niti sam želio otići u druge stranke. Ja sam SDP-ovac i kao stranački vojnik prihvatit ću odluke koje donesu tijela SDP-a, a neka oni odluče jesam li ja potreban Vukovaru ili nisam', kazao nam je Sabo.