konvencija u zagrebu

SDP-ovci imaju novi statut i program: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti stranački kandidati i dužnosnici

10.03.2018 u 10:56

Bionic
Reading

'Sve je na nama' - pod tim sloganom gotovo tisuću delagata SDP-a namjerava okrenuti novi list na Konvenciji stranke koja se održala u zagrebačkom Plaza centru. Iako se spekuliralo da bi izvještajna konvencija mogla postati izborna, odnosno da bi se na njoj moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, taj scenarij nije se ostvario, a SDP-ovci su prema javnosti većinom pokazali zajedništvo

Konvencija je započela 15-tak minuta iza 11 sati, kada je u dvoranu uz pjesmu Parnog valjka 'Zastave' u dvoranu ušao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, te nakon pozdrava s delegatima i gostima otvorio Konvenciju.

Nakon pozdrava, krenuli su i govori gostiju. 'U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mi je da nam je bolje, jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak', poručila je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Mit je i da Hrvatska nema oporbu, dodala je. 'Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati. Hrvatska ima oporbu koja govori', poručila je, zaželivši SDP-ovcima da dobro dalje rade. 'Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske', kazala je.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice probudi se, princ neće doći

'Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere', upozorio je SDP-ovce u govoru HSU-ov Silvano Hrelja. Bivšim ministrima poručio je da moraju tri puta više raditi nego kad su bili ministri, a sve kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti.

'Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati. Nemate vremena i kontakt s građanima ne može ostvariti preko Facebooka', rekao je Hrelja.

Imao je poruku za SDP u cjelini. 'Imate veliki potencijal ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Poruka za kraj:Trnoružice probudi se, princ neće doći', rekao je Hrelja.

Bernardić: Spremni sam i odlučniji nego ikada

Oko podneva SDP-ovcima se konačno obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić. 'Prije svega jedno ljudsko, toplo, veliko hvala. Hvala vama delgatima, našim članovima koji su mi dali čast da vodim SDP', krenuo je Bernardić s govorom.

'Vi ste srce bolje, poštenije i odgovornije Hrvatske', kazao je Bernardić. 'moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživo teških ali i dirljivih i prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku', kazao je Bernardić, dodavši da nije bilo kritike ne bi bio siguran u zajednički uspjeh SDP-a.

SDP je, kazao je, prošao teška vremena te radio i greške no sada kreće promjene u stranci.

'Niti jedan problem u Hrvatskoj neće se riješiti odgađanjem. Hrvatski građani su strpljivi i oprostit će nam ako napravimo i grešku, no neće nam oprostiti ako nećemo donositi odluke', uputio je Bernardić poruku vladajućima.

Bernardić je uzeo Portugal kao primjer kako se zemlju može izvući iz depresije. 'Moguće je, sve je na nama', rekao je Bernardić.

'Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu. To bi bio osmijeh na licu djeteta kojem nije teško ni dosadno u školi, čiji su roditelji kupili veći stan gdje ono može imati svoju sobu. Djetetu kojem djed može dati za džeparac jer ima pristojnu penziju i koje kad poraste će moći svugdje s ponosom reći „Hej, ja sam iz Hrvatske!"Tu Račanovu sliku Hrvatske tek trebamo ostvariti. Sve je na nama', kazao je Bernardić.

'Kada su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u nas. Sve je na nama', poručio je Bernardić.

'U politici prvo morate biti čovjek, a tek onda član stranke', kazao je Bernardić i zaradio veliki pljesak. 'Želim vas pozvati da gradimo bolju Hrvatsku. Odlučnost, odricanje, hrabrost, budućnost. Sve je na nama', poručio je Bernardić.

  • +21
Održana Izvještajno tematska Konvencija SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mrsić: Umjesto da se borimo da budemo prvi, borimo se da ne budemo treći

Nakon govora Bernardića krenula je i rasprava o novom programu SDP-a. Prve kritike udjelio je Mirando Mrsić. 'Iako imamo vladu Andreja Neodlučnog nismo se digli iznad 20 posto. Živi zid naše slabosti pretvara u svoju korist, a  da su izbori građani bi glas dali bi Živom zidu i Mostu. Umjesto da se borimo da budemo prvi, danas se borimo da ne budemo treći', poručio je Mrsić delegatima na Konvenciji.

'Obuzela nas je apatija i neodlučnost', kazao je Mrsić, dodavši da se SDP nije uspio nametnuti kao zagovornik građana.

'Pamte nas po selfijima i satiri, jesmo li ponudili rješenje u zadnjih godinu dana', upitao je Mrsić, na što su iz publike stigli i pojedini glasovi negodovanja.

'Vremena za eksperimente i pogreške više nemamo. Dajte, osvjestimo se', zaključio je Mrsić.

Drugi su govornici pozvali članstvo na jedinstvo i na kraj svađa unutar stranke.

Kritike su stigle i od Peđe Grbina. 'Hrvatska danas im vladu koja je najgora u povijesti, dobili su prije neki dan najveću pljusku iz Bruxellesa. A gdje smo mi? Nismo prepoznati kao alternativa. Zašto? Neki kažu da je zbog sukoba. No nemojmo se zavaravit, nije to zbog sukoba. Njih je uvijek bilo jer u SDP-u možemo slobodno govoriti. Nismo građanima dali ideje i sadržaj. Ovaj program je u jednom dijelu to ostvario. Ne mogu prihvatiti da se u programu neki od naših poteza nazivaju demagogijom. Da li je kada je Rajko Ostojić predstavljao Zakon o MPO-u to bila demagogija, da li je bila demagogija kada je Ranko Ostojić stajao u blatu Slavonije s izbjeglicama ili kada je Arsen Bauk predlagao Zakon o životnom partnerstvu, da li je bila demagogija kada je Boris predstavljao rješenje za franak?', kazao je Grbin.

Poručio je kako predstavljeni program može biti samo podloga za izradu novih politika, a taj posao u SDP-u moraju započeti već sutra.

'SDP nije niti će ikada biti HDZ. Građanima šaljem poruku -  sa HDZ-om koalicije nema niti će je biti', vikao je s govornice Gordan Maras.

'Moramo se mjenjati na bolje jer Hrvatsku može spasiti jedino bolji SDP. Moramo vratiti građane u fokus', kazao je Maras.

Izglasavanje Statuta: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti kandidati

Nakon rasprave SDP-ovci su gotovo jednoglasno (uz šest protiv) prihvatili novi Program, te krenuli u izglasavanje amandmana na Statut. Prihvaćen je tako amandman Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak iz kataloga koji će se utvrditi, pri čemu član može samostalno staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo, a član je dužan obavijestiti glavnog tajnika o pokretanju postupka protiv njega.

Iako se jednim od amadmana htjelo propisati da se na unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon redovnih izbora za Sabor ili lokalnih izbora, delegati su ipak prihvatili amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, odnosno da će SDP-ovci na unutarstranačke izbore i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

Novim Statutom će se propisati i da 50 posto žena na listama na izborima za Sabor, izborima za europski parlament, te izborima za županijske skupštine. No, odbijeno je da to bude obveza, nego će u Statutu ostati formulacija da 'u pravilu' treba biti 50 posto žena.

Novim Statutom bit će otežano i rušenje predsjednika stranke. Naime, do sada se za iskazivanje nepovjerenja šefu stranke mogla sazvati izvanredna konvencija, a nju su mogli zatražiti sam šef SDP-a, glavni odbor ili pet županijskih organizacija. Sada će to moći i dalje zatražiti pet županijskih organizacija, no to će natpolovičnom većinom morati potvrditi i Glavni odbor.

Nakon izglasavanja amandmana Statut je potvrđen jednoglasno, a završnu riječ na Konvenciji održao je Bernardić. 'Danas smo odredili novi smjer SDP-a i ostvarili obećanja koja smo si zadali prije godinu dana, a na nama je da zajedno ujedinjeniji i jači ostvarimo obećanja građanima. Hrvatska to zaslužuje, sve je na nama', zaključio je Bernardić.

Kao gost i ruski veleposlanik Azimov

'Konvencija znači novi početak SDP-a, novi program, novi statut, pripreme za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. SDP je moderna stranka, što pokazuje naš novi program. SDP ima najnoviji statut koji demokratizira stranku i uključuje. SDP je potpuno spreman za izbore', poručio je pak uoči početka konvencije potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Na novinarski upit može li se u SDP-u očekivati nekakav revolucionarni preokret Komadina je odgovorio kako je vrijeme revolucija iza nas, a da je 'ovo evolucija SDP-a, novi start novi početak'.

Iako se zbog kritika prema šefu stranke i nezadovoljstva u SDP-u spekuliralo kako bi se na samoj konvenciji moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, Komadina kaže da su šanse da konvencija postane izborna - nikakve.

Takve su se poruke prethodnih dana mogle čuti i od Bernardićevih oponenata i kritičara. Naime, mnogi strahuju da bi takvo otvoreno rušenje šefa stranke moglo podijeliti SDP.

Što se pak tiče programa same konvencije, osim izmjena programa i statuta, SDP-ovci okupljeni u Plaza centru  čuli su i poruke gostiju. Tako se SDP-ovcima obratitla i šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš te šef HSU-a Silvano Hrelja. Od gostiju stigli su i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, potpredsjednik Sabora Furio Radin, SDSS- ov Boris Milošević, ali i zastupnik u Bundestagu Josip Juratović. Iz inozemstva je stigao i Dejan Židan, potpredsjednik slovenske Vlade i šef slovenskih socijaldemokrata, ali i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Na konvenciji SDP-a pojavio se i ruski veleposlanik Anvar Azimov, ali i veleposlanik Kine Hu Zhaoming. koji je dobio jedan od najvećih aplauza. Među gostima bili su i veleposlanici Indije, Koreje ali i Irana.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić