ljudi ih vole

Sabo nije jedini: Ovo su 'zločesti dečki' za koje se glasa unatoč problemima sa zakonom

04.12.2017 u 19:46

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je izašao iz zatvora bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izabran je za šefa vukovarskog SDP-a. Njegova 'grešna' prošlost nije smetala njegovim stranačkim kolegama, no optužnice i sumnje u kaznena djela nisu smetale ni nekim drugim političarima koji su izabrani na čelna mjesta gradova

Nakon šest godina početkom lipnja na čelno mjesto u Varaždinu vratio se Ivan Čehok. Iako na leđima ima tri sudska spora, Čehok je dobio 68,5 posto glasova na ovogodišnjim lokalnim izborima. Tereti ga se da je oštetio Varaždin za višemilijunske iznose, zbog čega je 2011. dao ostavku iz pritvora u Remetincu.

Već peti mandat na čelu Virovitice je HDZ-ov Ivica Kirin, koji je na lokalnim izborima ove godine dobio 60 posto podrške građana. Protiv dugogodišnjeg gradonačelnika vodi se postupak u kojem ga USKOK tereti da je poslovanjem MUP-a s Fimi medijom oštetio proračun za sedam milijuna kuna.

Do lipnja na čelu Zadra bio je Božidar Kalmeta. Iako se godinama šuškalo o optužnicama, građani su ga ipak birali na čelo grada. Na kraju su podignute dvije optužnice - u aferi Remorker i Prometna renesansa - a suđenje je započelo prije koji mjesec. Zbog tereta optužnica Kalmeta se na svibanjskim lokalnim izborima nije ni kandidirao.

Onaj zbog kojeg je mijenjan i zakon kako ne bi ponovno mogao biti izabran na lokalnim izborima bivši je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Pravomoćno osuđen u aferi Šipan krajem 2014., Vlahušića to nije spriječilo da ponovno osvoji povjerenje građana. Već u ožujku 2015. na prijevremenim izborima ponovno pobjeđuje i na vlasti ostaje do kraja 2016., kada mu Gradsko vijeće ruši proračun. Zbog izmjena Zakona o lokalnim izborima, koji pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima, Vlahušić se nije mogao kandidirati na izborima 2017.

Saborske klupe grije pak Branimir Glavaš, koji je nedavno, nakon raskola, ponovno izabran na čelo HDSSB-a. Glavašu je nedavno započelo ponovljeno suđenje za ratne zločine u Osijeku. U toj se situaciji našao nakon odluke Ustavnog suda, koji mu je ukinuo pravomoćnu presudu, omogućivši mu tako da novo suđenje čeka na slobodi, sjedeći u Saboru, a prije te odluke odslužio je polovinu dosuđene mu kazne.

  • +33
Gradonačelnici Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Niz optužnica i sumnji u korupciju već godinama ne zaustavlja Milana Bandića, od 2000. na čelu Zagreba. Građanima nije smetala ni afera proizašla iz pijane vožnje i pokušaja podmićivanja policajca, pa su ga za gradonačelnika izabrali i 2005. Izbore je osvojio i ove godine, iako u svibnju formalno nije imao potvrđene optužnice na leđima. Ona u aferi Štandovi, u kojoj je optužen da je sa suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum o braku, potvrđena je tek ljetos. Za optužnicu u aferi Agram još uvijek se čeka potvrđivanje. Ta optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te 'poslovnih partnera' teška je više od 25 milijuna kuna.