DEMOKRACIJA U HRVATA

SDP još uvijek ne želi vladu u sjeni

23.03.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Vesna Pusić, potpredsjednica HNS-a, zakotrljala je zanimljivu ideju osnivanja vlade u sjeni koja bi na konkretnim primjerima artikulirala stavove opozicije i pokazala postojanje realne alternative trenutnoj vlasti. Iako je nekoliko puta spominjala ideju na sastancima 'kukuriku' koalicije, SDP-a, HNS-a i IDS-a, njezina ideja očito nije pala na plodno tlo kod najjače oporbene stranke, bez čijeg sudjelovanja od svega neće biti ništa

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić smatra da je u ovom trenutku važnije pisati programe i tražiti odgovore na ključna pitanja. Vesna Pusić je mišljenja da bi se baš do tih odgovora na ključna pitanja lakše došlo kroz vladu u sjeni, ali kaže da neće inzistirati na tom pitanju.

'Vlada u sjeni bi snažnije artikulirala stavove opozicije i postojanje realne alternative. Postojali bi ljudi od kojih bi svatko pokrivao svoga ministra te bi bio spreman preuzeti resor kada za to dođe vrijeme', objašnjava potpredsjednica HNS-a. I Željka Antunović, član predsjedništva SDP-a, smatra da svako spekuliranje o toj temi narušava prijašnje dogovore o suradnji koalicijskih partnera HNS-a i IDS-a.

Na pitanje nije li možda SDP-ovce strah da će ih se u javnosti optuživati da dijele fotelje prije nego su dobili izbore, Pusić odgovara da se radi o demodiranom gledanju koje politiku promatra kao estradu. 'Riječ je o zaostalom pristupu koji politiku gleda kao na plemensku zajednicu', smatra ona.

'Prošli predsjednički izbori su pokazali da građani nisu zainteresirani svoj glas dati populistima koji niti znaju niti su pripremljeni za funkciju za koju se kandidiraju. I za popravljanje cipela potrebno je neko znanje. Jedino za posao ministra ništa ne trebate znati niti se pripremati', ironična je Vesna Pusić. Ona smatra da je i godina i pol vremena malo vremena za pripremanje za obavljanje jedne tako odgovorne funkcije.

A upravo Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, smatra da, upravo suprotno od Vesne Pusić, prvo treba skočiti pa reći hop, iako smatra da će im 'vlast pasti u ruke poput trule kruške'.

'U načelu sam protiv podjele imaginarnim funkcija. Umjesto da si dijele funkcije, neka rade na programu koji će se hrvatskoj javnosti unaprijed prezentirati, ali tek par mjeseci pred izbore i u kojem će se znati što će raditi prvih 100, i drugih 100, i cijelu godinu dana', objašnjava Kajin.

Osnivanje vlade u sjeni uobičajena je stvar u razvijenim demokracijama Zapada, ali Milanka Opačić smatra da mi još uvijek nismo dosegli taj stupanj demokratskog razvoja.

'Ja bih voljela da smo mi razvijena demokracija poput Velike Britanije u kojoj kandidat šest mjeseci pred izbore može ući u ministarstvo i imati uvid u spise, ali kod to nas nije moguće', zaključila je potpredsjednica SDP-a.