ukinuli sanacije bolnica

SDP: Dug u zdravstvu se u godinu dana HDZ-ove vlasti udvostručio

17.03.2017 u 14:33

Bionic
Reading

U samo godinu dana dug u zdravstvu vratio se na razinu na kojoj je bio krajem 2011. kada je SDP od HDZ-a preuzeo vlast. Posljedica je, to, poručuju u SDP-u, ukidanja sanacija bolnica, ali i toga što se ministar zdravstva bavi drugim stvarima

SDP je od premijera Andreja Plenkovića i resornog ministra Milana Kujundžića zatražio da poduzme hitne mjere kako se dug u zdravstvu ne bi dalje povećavao. Zbog stanja u zdravstvu zatražit će, poručio je na press konferenciji u Saboru Peđa Grbin, i hitnu sjednicu Odbora za zdravstvo.

'Ovo je izuzetno opasna situacija. Ovdje dolazi u pitanje osiguranje dostupnih i cijenovno povoljnih zdravstvenih usluga. Ako se sada ne poduzmu mjere počet ćemo govoriti o katastrofi hrvatskog zdravstva', poručio je Grbin.

Naime, SDP-ovce su zabrinuli dugovi u zdravstvu, koji su u godinu dana porasli gotovo dvostruko. Kako je kazao bivši ministar zdravlja Siniša Varga, na kraju 2011. kada je SDP preuzeo vlast dugovi su bili 7,4 milijarde kuna, a od toga 5,4 milijardi kuna dospjelih obveza. Već krajem 2014., nastavlja Varga dospjele obveze smanjene su na 2,8 milijardi kuna, a krajem 2015. kada SDP napušta vlast iznosile su 2,5 milijardi kuna.

'Sa smanjenjem duga, smanjene su i liste čekanja, povećana je dostupnost zdravstvenih usluga, ali i smanjeni rokovi plaćanja prema dobavljačima', kazao je Varga.

Međutim, upozoravaju SDP-ovci, 2016. ukida se sanacija bolnica i pitanje duga opet se vraća na staro. Krajem 2016. dospjele obveze opet iznose oko 5 milijardi kuna, poručuju SDP-ovci.

'Dospjele obveze su eksplodirale. To je apsolutno neodrživo. Ono što se četiri godine smanjivalo u samo godinu dana se vratilo', kazao je Varga.

Podsjetio je kako su za vrijeme SDP-ovog mandata bolnice dobile novac za sanaciju te su morale napraviti reforme, no s ukidanjem sanacije, novac je potrošen na druge stvari. Rastao je, nastavlja Varga, broj zaspolenih i izdaci za plaće u bolnicama, no vidljiv je i podbačaj u aktivnom upravljanju ljudskim resursima.

'Na primjer, u KBC-u Zagreb 20 posto zaposlenih bilo je na kontinuiranom bolovanju, više od 45 dana. Prosjek svih zaposlenih u Hrvatskoj je 3,6 posto, a u zdravstvenim ustanovama 11 posto', kazao je Varga.

Resorni ministar, smatraju SDP-ovci mora hitno nešto poduzeti. 'No, on se bavi privatnim poslovima i prepucavanjima s ravnateljima bolnica gdje je tko bio '91.', kazao je Grbin.

Podsjetio je kako je Kujundžić od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tražio mišljenje može li uz posao ministra obavljati i posao na Medicinskom fakultetu, Farmaceutsko-biotehnološkom fakultetu i u KBC-u Dubrava. 'Međutim, ministar se uz to reklamira i kao liječnik u svojoj privatnoj obiteljskoj klinici. Kako ta osoba stigne uz sve ovo obavljati posao ministra', rekao je Grbin.

Varga o Agrokoru: Vlada ne može biti slučajni prolaznik

Varga je kao član Odbora za gospodarstvo podržao sazivanje sjednice tog radnog tijela na temu Agrokora.

'S obzirom na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, puno odluka vezano uz garancije i broj ljudi koje ta tvrtka zapošljava, vlada ne može biti slučajni prolaznik. Ja jesam za sjednicu odbora, pa i ako treba da bude zatvorena, uz dobro obrazloženje zašto se zatvara za javnost', kazao je Varga na pitanje novinara.

Grbin je pak komentirao pregovore između SDP-a i HNS-a. 'Pregovori su u tijeku i ja se toplo nadam da će biti okončani u narednih nekoliko dana', kazao je Grbin, o u detalje pregovora nije ulazio.