PRODUBLJIVANJE VEZA

Rusiji u inat EU ukinula vize za Moldavce

27.04.2014 u 19:00

Bionic
Reading

Moldavski građani od ponedjeljka više neće trebati vizu za Europsku uniju dok ta integracija nastavlja produbljivati veze s istočnoeuropskim zemljama u inat Rusiji

Moldavija, Gruzija i Ukrajina žele tješnje veze s Europskom unijom u sklopu programa Istočnog partnerstva, koji omogućuje bliže trgovinske i poslovne veze bez punopravnog članstva u Uniji.

Kao odgovor na ukrajinsku krizu, Europska unija je priopćila da će ubrzati partnerstvo i od ponedjeljka će svi moldavski građani s biometrijskom putovnicom moći putovati bez vize u europsku Schengensku zonu, priopćila je u nedjelju Europska komisija.


Schengenska zona uključuje većinu zemalja članica EU-a i neke nečlanice poput Norveške i Švicarske. Ukrajinska želja za približavanjem EU izazvala je sadašnju krizu u odnosima s Moskvom podijelivši zemlju na one koji se žele okrenuti Zapadu i one koje žele ostati u okrilju Moskve.

Nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku, NATO je naveo moldavsku spornu regiju Pridnjestrovlje kao moguću iduću metu.

Pridnjestrovlje (Transdnjestrija) gdje uglavnom žive govornici ruskog jezika i Ukrajinci, otcijepilo se 1990., uoči raspada SSSR-a, iz straha od približavanja Moldavije, gdje je službeni jezik rumunjski, susjednoj Rumunjskoj. Taj teritorij službeno ima 500.000 stanovnika i na njemu je stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika.

Godine 1992. dogodio se kratak rat Moldavije i Pridnjestrovlja u kojemu je poginulo osamstotinjak ljudi. Od tada je Pridnjestrovlje praktično neovisno premda ga nije priznala nijedna država, a međunarodna zajednica ga smatra sastavnim dijelom Moldavije.

Vrhovni sovjet (parlament) Pridnjestrovlja nedavno je zatražio od Rusije i Ujedinjenih naroda da priznaju neovisnost tog teritorija.