slabašan seecp

Regionalni summit se raspada? Dolaze predstavnici samo četiri države, Kosovo bojkotira događaj

08.07.2019 u 09:46

Bionic
Reading

BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) summitom koji se u ponedjeljak i utorak održava u Sarajevu i na Jahorini, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo, no uobičajena primopredaja dužnosti će izostati jer u glavni grad BiH neće stići nitko od kosovskih dužnosnika koji bojkotiraju summit nezadovoljni načinom na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti.

"Način na koji se (u BiH) tretira državna delegacija Kosova je neprihvatljiv. Štoviše ovo stavlja sjenu na nedavno završeni summit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, zajedničke izjave i obaveze koje smo tamo napravili, kao i iskrene i konstruktivne angažmane koje Kosovo kao država čini u okviru Berlinskog procesa inicijative i regionalne organizacije", napisao je u ponedjeljak šef kosovske diplomacije Behgjet Pacolli na svojoj službenoj Facebook stranici komentirajući još jednom razloge zbog kojega ni on niti kosovski predsjednik Hashim Thaci neće putovati u Sarajevo.

U znak solidarnosti s Kosovom sudjelovanje na sarajevskom summitu u zadnji je trenutak otkazala i Albanija, iako je ranije najavljen dolazak predsjednika Ilira Mete.

Pacoli je svoje kritike usmjerio prije svega na sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je najsnažniji protivnik priznanja Kosova kao neovisne države pa je BiH stoga, uz Srbiju, jedina u regiji koja i dalje ustrajava na takvoj politici.

Kosovo je dobilo poziv za sudjelovanje na summitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, no uz naznaku kako će ono biti titulirano fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje-sudionice.

Kosovski predsjednik Thaci takvo je tumačenje ocijenio neprihvatljivim, a odnos BiH prema njegovoj zemlji neprihvatljivim.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, također zagovornik politike nepriznavanja Kosova, kazao je kako je iznenađen odlukom Tirane i Prištine, jer je poziv Kosovu upućen sukladno postojećoj praksi odnosno tretiranju statusa Kosova.

"Mi smo zahtjev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Što se u međuvremenu dogodilo doista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja sudionik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotira i svjesno ne dolazi", kazao je Crnadak za portal Klix dodajući kako je solidariziranje Albanije s Kosovom u ovom slučaju vjerojatno pokazatelj da te dvije zemlje doista kane voditi zajedničku vanjsku politiku, kako su to nedavno najavile.

Crnadak je zaključio kako je ovo ipak ozbiljan udarac procesu suradnje u jugoistočnoj Europi, pokrenutom još 1996. s ciljem bolje suradnje među zemljama sudionicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji i omogućavanja približavanje zemalja europskim i euroatlanstkim integracijama.

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom će sastanku samo njih pet biti zastupljene na najvišoj razini. Uz članove Predsjedništva BiH kao domaćine, na sastanku će biti predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Slovenije Borut Pahor,  Crne Gore Milo Đukanović i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski. 

Srbiju će predstavljati predsjednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov, dok će sve druge države uključujući Hrvatsku biti zastupljene na razini predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

Summit počinje u ponedjeljak navečer radnom večerom, čiji su domaćini članovi Predsjedništva BiH, a završava u utorak plenarnom sjednicom koja će se održati na Jahorini i kada se očekuje usvajanje zajedničke izjave.