kraj mandata

Hrvatska prepustila Sloveniji predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2017 12:25
  • Objavljeno 30.06.2017 u 11:53
Hrvatska završila jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, a preuzela ga Slovenija

Hrvatska završila jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, a preuzela ga Slovenija

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Jugoistočna Europa ima potencijal postati idućih godina vrlo dinamična regija i pred njom je izazov kako učiniti više s manje, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak ujutro u Dubrovniku otvarajući sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje

Završnim sastancima SEECP-a Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnji u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.

'Pomiriti ograničene resurse s očekivanjima većeg gospodarskog rasta, razvoja infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti' izazov je koji će 'tražiti od nas da učinimo više s manje', rekla je ministrica.

Hrvatska prepustila predsjedanje SEECP-om Sloveniji

Hrvatska prepustila predsjedanje SEECP-om Sloveniji

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Jugoistočna Europa ima potencijala sljedećih godina postati vrlo dinamična regija, s brojnim projektima u infrastrukturi, transportu i energetici koji su pokrenuti ili čak dovršeni u skladu sa standardima i politikom Europske unije', kazala je hrvatska šefica diplomacije.

'SEECP mora biti vidljiviji u institucijama EU-a', jer je 'stabilan i prosperitetan jugoistok Europe naš zajednički cilj', poručila je ministrica.

Proces proširenja Europske unije mora ostati u vrhu prioriteta SEECP-a i EU-a, rekla je i naglasila da je Hrvatska sprema pomagati članicama SEECP-a koje 'trenutačno prolaze taj težak tranzicijski proces' na putu za punopravno članstvo u EU-u.

Ministri vanjskih poslova JI Europe u Dubrovniku

Ministri vanjskih poslova JI Europe u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Ministrica je podsjetila da je moto hrvatskog predsjedanja bio 'Povezanost. Komunikacija. Suradnja', a prioriteti su bili obrazovanje, energetika (plutajući LNG terminal Krk, Jadransko-jonski plinovod) i rješavanje civilnih kriznih situacija (migracije, terorizam, radikalizacija, nasilni ekstremizam i druge krizne situacije.

Podsjetila je da su održana dva neformalna sastanka ministara vanjskih poslova, prvi u rujnu 2016. u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a, a drugi 3. ožujka u Zagrebu gdje je prihvaćena Zajednička izjava o važnosti regionalne suradnje i predanosti cilju ulaska cijele regije u Europsku uniju. Sudionice su se tom izjavom obvezale na provedbu regionalne platforme za sprječavanje radikalizacije i ekstremizma koji vodi terorizmu, te na suradnju i dijalog u suočavanju s pitanjem migracije.

Pejčinović Burić je rekla da su ponude za predsjedanje SEECP-om za 2018. i 2019. podnijeli Kosovo te Bosna i Hercegovina, o čemu će se razgovarati, a čestitala je Sloveniji koja danas preuzima jednogodišnje predsjedanje i ponudila pritom svu potrebnu pomoć.

Jednogodišnje predsjedanje SEECP-om Hrvatska je preuzela 1. srpnja 2016. od Bugarske.

Ministrica je u petak ujutro održala bilateralne sastanka s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, Kosova Enverom Hoxhajem te Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Hrvatska šefica diplomacije u Dubrovniku je održala bilateralni sastanak s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim

Hrvatska šefica diplomacije u Dubrovniku je održala bilateralni sastanak s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Završni sastanak šefova država i vlada u petak poslije podne otvara predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovića, a summit završava u petak svečanom večerom na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković, koji će u subotu ujutro otvoriti 12. po redu tradicionalnu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje suradnje u regiji koji je nastao na poticaj same jugoistočne Europe, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!