BAUK I LALOVAC ZNAJU

Reforma javne uprave nemoguća bez potpore cijele Vlade

18.02.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Ako će reforma javne uprave, koju najavljuje novi postav Banskih dvora, donijeti smanjenje rashoda proračuna i imati snažnu političku potporu cijele Vlade, podršku neće uskratiti ni SDP-a ovi ministri u bivšoj vladi Boris Lalovac i Arsen Bauk, koji su novinarima u Saboru istaknuli kako je važno da taj posao ne ostane samo u okvirima dobre volje jednog resora

'Prema onome što sam vidio u medijima, riječ o redovnom radu na provedbi Strategije razvoja javne uprave i vidim da se nastavlja ono što smo mi započeli i to je dobro', kazao je bivši ministar uprave Arsen Bauk novinarima u Saboru uoči za danas najavljene izjave ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, a mediji pišu da se reformom, između ostalog, želi Zakon o državnim službenicima i namještenicima približiti Zakonu o radu tako da svi zaposlenici državne i lokalne uprave imaju jedinstveni Zakon o plaćama, a ukinulo bi se dodatke na plaće te smanjio broj agencija i ureda državne uprave.

'Naravno, sad je pitanje koliko će biti političke potpore da se to napravi jer se tu radi o nekim stvarima koje nisu u ovlasti samo Vlade, nego se radi i o pregovorima sa sindikatima. Ono što mogu dati kao preporuku ako se želi napraviti jedinstven sustav plaća, jest da se s jednog mjesta pregovara o svim kolektivnim ugovorima neovisno o tome o kojim se resorima radi (znanost, obrazovanje, zdravstvo, državni službenici) i tada će se to moći uniformirati podatke o kojima se govori. Inače, ako se to prepusti resorima samostalno, oni će uvijek biti nešto više blagonakloni u odnosu prema 'svojima', upozorio je Bauk.

'Taj bi posao, koji nije u djelokrugu Ministarstva uprave, trebao preuzeti na sebe jedan od potpredsjednika Vlade da koordinira i daje političku potporu tom poslu i onda ima šanse da se to započne i da se postigne određene rezultate. Ako to ostane na dobroj volji samo jednog resora, kojemu to nije u nadležnosti, a mislim tu na Ministarstvo uprave, onda nisam prevelik optimist', kazao je bivši ministar uprave.

Gdje 'šteka' u spajanju javnih institucija?

Što se tiče spajanja agencija, zavoda, fondova i javnih institucija, Bauk je kazao da je ono moguće, ali da su tu 'uvijek nailazili na pasivni otpor resora u čijem su se djelokrugu trebale spajati te institucije. Dosada smo već bili spojili dvije agencije u resoru zaštite okoliša i prirode, a novi je ministar već rekao da bi ih trebalo ponovno razdvojiti. I tu je bitna koordinativna uloga potpredsjednika Vlade jer ako to ostane samo na inicijativi jedne ministrice, onda nisam optimist'.

Baukov stranački kolega i bivši ministar financija Boris Lalovac istaknuo je da u Saboru očekuju cjelovit dokument te se nada da će ono što su radili kroz Centralni obračun plaća (COP) imati smisla te da će podržati prijedlog reforme javne uprave 'ako će imati dugoročnu opstojnost. Podržat ću ih u svemu što znači stabilnost i smanjenje rashoda u proračunu'.

Hoće li sindikati 'kočiti' reformu javne uprave?

Upitan smatra li da će prijedlog reforme dobiti potporu sindikata, kazao je da je to 'stvar pregovora' te podsjetio da će 'sindikati temeljem sporazuma koji jamči povećanje plaća javnim i državnim službenicima za šest posto ako BDP uzastopno bude rastao dva i više kvartala, najvjerojatnije ostvariti pravo na to povećanje, a zato jer će, tvrdi, 'statistički pokazatelji i za četvrti kvartal prošle godine najvjerojatnije pokazati gospodarski rast i to je prvo što moraju to zadovoljiti'.

Podsjetio je i da je Vlada u kojoj je bio ministar smanjila plaće u javnoj upravi i svela ih na razinu iz 2007. i 2008. godine te upozorio da 'dalje - što se tiče linearnog rezanja, ne ide. Za daljnje smanjivanje plaća i reformu bit će potrebni puno bolniji rezovi, ako to misle napraviti. Dodatan iskorak tražit će puno ozbiljnije reforme'.