nedjeljom u dva

Radman: Žalim da živim u vremenu gdje se abdicira od pameti

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 20.09.2020 16:28
  • Objavljeno 20.09.2020 u 14:42
Miroslav Radman

Miroslav Radman

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Parazitizam u društvu ne ide brzo, ali se bolje organizira. To rade svi u prirodi kojima to uspije, ako mogu živjeti na račun drugog, to i učine, rekao je znanstvenik Miroslav Radman u emisiji Nedjeljom u 2.

Na pitanje o menadžerima, bankarima, Radman je rekao da je došlo do jedne generičke kaste.

'Menadžeri nisu više stručnjaci posla, nego se bave samo manipulacijama novčanim i s ljudima, nameću se kao superiorni voditelji, a da ne poznaju dovoljno prirodu posla i materiju. Žao mu je da živi u vremenu i prostoru gdje se "abdicira" od pameti. Alternativa bi bila razgovarati, promišljati i dugo se baviti time što želimo od života, koje su vrijednosti. Imamo premalo ambicije ako ćemo reći - neka kockarnica odredi kako ćemo živjeti', istaknuo je.

Nije se uplašio koronavirusa tijekom samoizolacije, a sama mu samoizolacija u kojoj, rekao je, može gledati more i nebo nije teško pala.

'Kao genetičar, obzirom na biologiju virusa SARS-CoV-2, koji je sličan biologiji virusa HIV-a, neizvjesno je da će ikada uskoro doći do efikasnog cjepiva protiv tog virusa', rekao je Radman.

'On mutira, mijenja se, samo 4 puta sporije od HIV-a, a ima 4 puta veći genom. HIV virus i koronavirus su vrlo slični. Virus se mora mijenjati da ga ne bi pojeo imuni sustav, a mora se mijenjati toliko da dođe na sam rub genetske provalije, gdje će se samouništiti brojem mutacija koje su potrebne da bi izbjegao imunosustav. Smrtnost je puno manja u drugom valu, kao da je virus postao bezazlen jer je akumulirao previše mutacija tijekom prethodnih nekoliko mjeseci', naglasio je.

'Ne bojim se reći nešto drugo, ovo je pogled genetičara, ne imunologa. Taj pogled još nitko nije iznio, pa sam mislio da mi je dunost da ga iznesem, makar bio u krivu', istaknuo je Radman na HRT-u.

Radman je istaknuo kako virus još samo malo treba gurnuti, da mu pomognemo da se genetski ubije, da nestane.

'Evolucija ide dalje i teško je da ćemo živjeti na miru od virusa', istaknuo je.

Želio bi stvarati buduću tradiciju, želi se produktivno igrati, uživati u svakom danu života, pobuđivati svoje vlastite emocije. Cilj života je živjeti, osjećati da živite. Za njega živjeti znači biti uzbuđen i diviti se jednostavnosti i ljepoti, a to nalazi u svom poslu.

'Sva se umijeća moraju trenirati', poručio je. U suprotnom, ugasit će se.

Radman kaže kako mu na živce idu mladi kada se on osjeti mlađi od njih, a to se ne bi trebalo dogoditi. 'Možda ih nismo u školovanju pripremili na to da je normalno i plemenito biti šegrt', rekao je.

Establišment se udvara mladima, ustvrdio je. 'Izgleda da smo iskvarili mladu generaciju, nismo ih naučili radnim navikama, niti užitku iscrpljivanja u nečemu', naglašava Radman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!