korak naprijed

Uspjeh znanstvenika: Otkrili kako virus manipulira stanicama da bi se replicirao

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 11.09.2020 22:48
  • Objavljeno 11.09.2020 u 22:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NATIONAL INFECTION SERVICE / Sciencephoto / Profimedia

Znanstvenici s ETH u Zurichu i Sveučilišta u Bernu otkrili su mehanizam koji koronavirus koristi kako bi se umjesto staničnog proizvodio njegov protein, dakle kako bi, poput gusara, 'oteo' stanicu čime ne samo da ubrzava stvaranje novih virusa, nego i ometa imuni odgovor

Znanstvenici sa Saveznog tehnološkog instituta ETH u Zürichu i sa Sveučilišta u Bernu u novom broju znanstvenog časopisa Nature Structural and Molecular Biology objavili su rad u kojem se otkriva mehanizam s pomoću kojeg koronavirus manipulira ljudskim stanicama kako bi osigurao svoje repliciranje. Ovaj znanstveni rad pomoći će u razvoju lijekova i cjepiva protiv novog koronavirusa. Glavni je znanstvenik ovog istraživanja naš ugledni molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban.

Ukratko, riječ je o procesu nalik na gusarsko otimanje broda u kojem virus preuzima kontrolu nad zaraženom stanicom jer svaki virus ovisi o resursima i molekularnoj mašineriji stanice kako bi se razmnožavao. Ovdje se otkriva mehanizam koji koronavirus koristi kako bi postigao stvaranje svojih proteina umjesto staničnih, što ne samo da poboljšava stvaranje novih virusa već i smanjuje imuni odgovor protiv infekcije koronavirusom, piše Večernji list.

'Prije naših otkrića i sličnih otkrića tima znanstvenika u Njemačkoj nije se znalo kako virus preotme stanične kapacitete u svoju korist. Ovi rezultati ključno pridonose razumijevanju životnog ciklusa virusa SARS-CoV-2 i njegove interakcije s našim stanicama za infekcije', kaže prof. Ban.

Iako Ban ne očekuje da će se ova nova saznanja moći jako brzo primijeniti, ipak ima dobre vijesti.

'Naše otkriće ima dvije potencijalno korisne primjene. Prvo, mi sada znamo kako pripremiti virus koji bi bio manje infektivan tako da promijenimo karakteristike virusnog proteina broj 1, dakle taj oslabljeni virus bi se mogao koristiti kao cjepivo jer ne bi bio sposoban uzrokovati ozbiljne simptome COVID-19. Naši rezultati su također korisni jer se na osnovi njih mogu početi razvijati novi spojevi koji će spriječiti virusni protein broj 1 da se veže na ribosom. Takav lijek ne bi sam po sebi zaustavio virus, ali bi omogućio da se naše stanice uspješno bore protiv virusne infekcije', kaže prof. Ban.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!